RobIsoni Opublikowano 23 Lipca 2009 #21 Opublikowano 23 Lipca 2009 Tylko i wyłacznie drobny piasek Bo po pierwsze:Odchody i resztki pokarmowe nie zalegaja w kamieniach co ma wplyw takze na parametry wody Po drugie :Przeciez ryby z malawi uwielbiaja kopac w piasku a takze przesiewac go przez skrzela oczyszczajac je Uwazam ze pozbawiajac ryb drobnego piasku sami pozbawiamy siebie rewelacyjnych obserwacji dotyczacych robot budowlanych naszych rybek Po trzecie :Ja osobiscie uzywam bardzo drobnego i jasnego piasku ,a pozyskuje go z kopalni wegla brunatnego gdzie wlasnie taki drobny bialy piach zalega po weglem Co moze byc bardziej naturalnego niz piach pochodzacy z trzeciorzedu jest bialy czysty i pachnie dinozaurami
YankeS Opublikowano 23 Lipca 2009 #22 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja dzisiaj kupilem piasek kwarcowy w budowlanym, ale po otworzeniu worka zobaczylem to Na zdjeciach wyglada na jeszcze wiekszy. To jest w ogole piasek ? Wyglada jak zwirek :/ I czy nadaje sie do akwarium ?
koteczek555 Opublikowano 23 Lipca 2009 #23 Opublikowano 23 Lipca 2009 Na tych zdjęciach wygląda jak koci żwirek Jak dla mnie za duża ta granulacja, ryby też go nie przesieją
RobIsoni Opublikowano 23 Lipca 2009 #24 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja bym to oddal bo to nie piasek tylko jakis grys kamienny Kiedys uzywalem grysu dolomitowego ale bardzo drobnego(prawie jak piasek) Ale zrezygnowalem bo bardzo szybko ciemnial i zachodzil glonkiem czego nie mozna powiedziec o klasycznym piasku kwarcowym(owszem tez zciemnieje ale nie tak paskudnie jak ten dolomitowy) Robert
YankeS Opublikowano 23 Lipca 2009 #25 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ok dzieki, jade to zwrocic bo do akwa tego nie dam EDIT Wiecie moze gdzie mozna zamowic piasek kwarcowy budowlany w internecie ? Bo nie poszukalem u siebie...
cactus Opublikowano 23 Lipca 2009 #26 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja zamawiałem na allegro jakis miesiac temu i jestem zadowolony, kupiłem 30kg, 10 kg mi zostało, na ewentualne dosypki gdybym po jakims czasie stwierdził że przy odmulaniu dna pozbyłem sie zauwazalnej ilosci... Znalazłem aukcje sprzedawcy u ktorego ja kupiłem, szybka bezproblemowa transakcja, polecam: http://www.allegro.pl/item694422716_pia ... 30_kg.html
koteczek555 Opublikowano 23 Lipca 2009 #27 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ale drogi piach hehe. Ja polecam kupić 25kg wór w castoramie za nie całe 7 zł
cactus Opublikowano 23 Lipca 2009 #28 Opublikowano 23 Lipca 2009 kwarcowy? btw. ja do castoramy mam 150km, a nigdzie w poblizu snieznobiałego kwarcowego nie znalazłem, piasek ku mojemu zdziwieniu przyszedł w workach 10kg z nadrukiem 'akwarystyczny', bez potrzeby gotowania czy płukania, z miejsca do akwarium
koteczek555 Opublikowano 23 Lipca 2009 #29 Opublikowano 23 Lipca 2009 Pisze kwarcowy, ale nie jest śnieżno biały pomimo tego i tak jest ładny
nabe Opublikowano 23 Lipca 2009 #30 Opublikowano 23 Lipca 2009 Rozumiem, że zwykły szaro-żółty budowlany dostępny w każdym składzie za pół darmo albo nad brzegiem jeziora/rzeki już całkiem za friko nie wchodził w grę?
Rekomendowane odpowiedzi