Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ponownie. Powoli zabieram się za wykonanie tła z łupka. Co do tła, to wiem chyba sporo (przeczytałem na ten temat kilka fajnych artykułów). Łupek przykleję silikonem akwarystycznym do czarnego spienionego PCV o grubości 6 mm. Łupek i PCV wcześnij odtłuszczę denaturatem. Na dół tła większe kamienie, wyżej cieńsze. Tło przykleję do tylnej szyby akwa (u góry 2-3 cienkie paski silikonu) i dla pewności przywiążę żyłkami do szafki. Wysokość tła od styro na dnie akwa do poprzeczki akwa.

Jeśli chodzi o komin, to chcę w nim umieścic cały sprzęt:

- wlot mechanika przy dnie, wylot w ¼ wysokości akwa licząc od tafli wody,

- wlot biologa zaopatrzony w prefiltr przy dnie, wylot przy lub tuż nad taflą wody

- grzałka.

Moje pytaniej jest takie, czy jedna ze ścian komina (w moim odczuciu ta prostopadała do przedniej szyby akwa) nie powinna być nieco niższa od drugiej, żeby zapewnić przepływ wody przez komin?

Opublikowano

zależy od ustawienia wylotów. Obecnie prowadze bardzo ciekawą dyskusję na PW i tam się pojawił problem niedostatecznej filtracji przy zabudowanym wewnętrznym (tak samo wloty wody są przy dnie) rozważ więc czy nie powinieneś zrobić otworów na całej powierzchni komina?

Opublikowano

Wyloty tak jak pisałem. Z kubła nad albo tuż pod taflą wody, a z mechaika na wysokośći 1/4 akwa. Planuję mieć dwa duże otwory na dole komina i kilka/kilkanaście mniejszych na całym komienie (wkomponowane jakoś międzu łupkami).

1. Czy wylot z kubła może być w ogóle nad taflą wody, czy musi być pod nią?

2. Czy jedna ze ścian komina ma być niższa?

3. Czy komin powinien być tak "na styk" dopasowany do filtra - powiedzmy po 1 cm luzu z każdej strony, czy powinien byc większy?

4. Czy odtłuszczone kamienie (płaskie kawałki o wymiarach mniej więcej 30x40 cm) przyklejone silikonem do odłuszczonej płtypy PCV o grubości 6 mm będą się jej trzymać?

Proszę doradźcie.