Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Który z poniższy gatunków jest najspokojniejszy i nada się do trzymania z Saulosi i Yellowkami?

Pseudotropheus lombardoi

Pseudotropheus demasoni

Pseudotropheus elongatus

Opublikowano

A tyle czasu szukałem, przebierałem, oglądałem żeby za duże nie były (bo inne też ładne ale do 20cm dorastają więc z czasem mogą na zakrętach nie wyrabiać)

Niestety w tym "rozmiarze" to raczej tylko do tych robię maślane oczy (no chyba że o jakimś cudzie nie wiem).

Opublikowano

a ja wręcz powiem że kategorycznie nie nadają się do saulosi, yelowków i do akwarium które chcesz mieć. 220 l na 3 gatunki z jednym z tych ktore proponujesz :/

raczej masakra

Opublikowano

Ostatnio Harisimi umieścił w jakimś wątku jednego spośród elongatusów, konkretnie z tego co pamiętam neon spot wsród najspokojniejszych gatunków nadających się, do małych akwariów. Może z tymi elongatusami jest tak, że jeden drugiemu nie równy. Mógłbyś kunta sprecyzować o którego Ci chodzi? Poza tym elongatusy mają to do siebie, że samiczki są mało efektowne...

Opublikowano

Najspokojniejszy jest elongatus ... z tym, że do wymienionych przez ciebie ryb nie powinien być pasiasty i rślinożerny ... jeśli to akwa jest krótsze niż 120 cm to nie polecałbym jakiejkolwiek ryby z wymienionych przez siebie.

Opublikowano

Konkretnie chodzi mi o ten wątek http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=4773

Harisimi jak to jest z tymi elongatusami - da się je uporządkować na bardziej i mniej agresywne? Wiem, że była chyba jakaś odmiana nazywana "agresiwa" w ofercie Sklepu Malawi, ale czy można powiedzieć np że mphanga bardziej agresywna, a neon spot mniej? Czy to bardziej chodzi o to, że mphangi nie damy do jednego akwarium z salousi, bo oba gatunki sa "pasiaste", a już neon spot jakby mniej,;)?

Opublikowano
Ostatnio Harisimi umieścił w jakimś wątku jednego spośród elongatusów, konkretnie z tego co pamiętam neon spot wsród najspokojniejszych gatunków nadających się, do małych akwariów. Może z tymi elongatusami jest tak, że jeden drugiemu nie równy. Mógłbyś kunta sprecyzować o którego Ci chodzi? Poza tym elongatusy mają to do siebie, że samiczki są mało efektowne...

Na pewno elongatusy różnią sie od siebie. 3 odmiany które do tej pory miałem bądź mam to średnioagresywne ryby z tym że neon spoty faktycznie rosną mniejsze i są łagodniejsze niż pozostałe. Chyba nigdzie nie napisałem że są najłagodniejsze jedynie pisałem że mogą przebywać z łagodniejszymi rybami, jednak tutaj spoty odpadają to roślinożercy więc z yellow byłby to zły układ

Opublikowano

Dodając jeszcze z obczytanych wiadomości ... gatunek elongatus to bardzo umowna sprawa ... Spreinat wskazuje 20-kilka odmian, Edek ponad 30-ci. Nigdy więc nie rozważajcie elongatusów w jednym kociołku ( flavus też swego czasu był elongiem ), agresiwe jak sama nazwa wskazuje do łagodnych nie należą podobnie jest z mphangami, moje luhuchi są srednioagresywne ale terytorialne tylko w okresie tarła wobec ryb innych gatunków i stale agresywne we własnym stadzie. Neon spoty jawią się tu jako ryby dość łagodne ale na pewno ta łagodność jest o niebo wyższa zewnętrznie niż wewnętrznie. Spoty są poprostu za sąłbe żeby ostro naciskać na inne ryby. Rozmiary elongów tez sa różne. Z pewnością napisałem że elongi sa najłagodniejsze z wymienionych bo alternatywa była mordercza ;) lombard to agresor i kawał wieprzka, demasoni nawet przez sen bije sie z innymi ;).

Opublikowano

To dam sobie z nimi spokój.

Nie ma sensu zwiększać efektów wizualnych kosztem zdrowia rybek.

Dokupię z 3 samice (jak się uda to F1) żeby jako tako haremy były i co by krwi pomieszać trochę bo saulosi które mam pochodzą od jednego hodowcy więc mogą być blisko spokrewnione.

Dzięki za "wybicie" pomysłu z głowy