Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim Malawistom i ich rybciom :)

Od 2 lat mam Malawi, a właściwie tylko jednego Matylda... chcę coś z tym zrobić bo trochę za mało radości z jednej co prawda wyjątkowo ślicznej, wypasionej i wyrośniętej rybusi...

W klubie akwarystycznym zakupiłam 3 zebry, 4 yellowy, 2 szerszenie i jednego Matylda (nie wiem co to w ogóle jest - jest pomarańczowy, białe płetwy bez dodatków czarnego i okrągły pysk - nie jest to napewno yellow)- akwarium 200 l, a rybki były małe... w planach miałam powiększenie baniaka jak mieszkańscy podrosną... niestety jak zaczęły podrastać rządy w akwarium przejął Matyld i w ciągu kilku tygodni wytłukł wszystko co się ruszało..(pomimo wielu kryjówek i kamieni)- on na te ryby poprostu polował... od jakiegoś roku jest sam nieprzeciętnie wkurzony, potrafi atakować szybę jak się przybliżamy do akwarium..

Mam pytanie w związku z tym... co zrobić w tej syutacji.. czy dla Matylda jest jakakolwiek szansa na socjalizację... czy jest sens w ogóle wpuszczać inne ryby jak tak to jakie?

Nie wiem co to za gatunek ale widziałam tu w galerii taką rybę i ktoś też pytał co to jest i nie uzyskał odpowiedzi...

Jednym słowem "przekopane" ... pozdrawiam i nawet jak nie będziecie mi w stanie pomóc chętnie przyjmę wyrazy współczucia...

Whisky

Opublikowano

Kolego co te jest "Matyld" :?: w Malawi nie ma czegoś takiego (No chyba ze odkryłeś jakiś nowy gatunek). Jak masz możliwość to wklej fotkę zobaczymy co co pożarło ryby, bo jak na razie to twój opis sytuacji brzmi jak recenzja filmu grozy typu "Głębia" (uważaj bo jeszcze ciebie wciągnie) :mrgreen:

Opublikowano

z Twojego opisu, niestety nic nie wynika (no moze oprocz agresji, ale to akurat u pyszczakow norma); zadziwia fakt iz mimo posiadania zbiornika od 2 lat, nic nie wiesz na temat ryb, ktore trzymasz, masz zamiar trzymac; stosowane przez Ciebie nazwy... poszukaj w galerii, dowiesz sie duzo... co do "Matylda" po prostu wrzuc foto do niezidentyfikowane...

poza tym jesli pytasz o rade, to musisz udzielic nam minimum informacji: wielkosc, wymiary zbiornika; filtracja, parametry wody, zywienie ryb/y

co do Twojego zbiornika, jeden gatunek lub max dwugatunkowe;

szulo: wskoczyles postem :lol:

Opublikowano
Kolego co te jest "Matyld" :?: w Malawi nie ma czegoś takiego (No chyba ze odkryłeś jakiś nowy gatunek). Jak masz możliwość to wklej fotkę zobaczymy co co pożarło ryby, bo jak na razie to twój opis sytuacji brzmi jak recenzja filmu grozy typu "Głębia" (uważaj bo jeszcze ciebie wciągnie) :mrgreen:

Matyld to jego imię... :) będzie szybciej jak znajdę go w galerii :))))

W.

Opublikowano
:lol: sorki nie domyśliłem się. Uwierz lepiej i szybciej będzie jak wkleisz zdjęcie do galerii.

http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=7360

Juz taki pływa w galerii..

200 l, filtr Fluval 204, parametry: 8 ph (badane przed chwilą tetratestem), żarcie Malawi Tropicala, wewnątrz akwarium piaskowce i granitowe otoczaki... grzałka, pompka Tetratec odpowiednie do wielkości...

Co jeszcze podać???

W.

Opublikowano

No Matyld pierwsza klasa :mrgreen::lol: Na takiego Matylda masz za małe akwa, szczególnie z podanymi przez Ciebie gatunkami i ich konfiguracją ilościową.Szerszeń to znaczy crabro???

Opublikowano

tak...

"Matyld" do oddania;

zaplanuj nowa 1 lub 2 gatunkowa obsade; popraw filtracje; urozmicenie karmienia; samo ph niewiele mowi, bardzie interesowaloby nas no2, no3, kh, gh, to na poczatek...

pozakladaj watki w odpowiednich miejscach forum, ew poszukaj na temat 200 l zbiornika bylo wiecej niz duzo...

Opublikowano

Koleżanko,

poświęć trochę czasu i poczytaj o wymaganiach ryb, których trzymania się podjełaś. Dzięki temu oszczędzisz sobie kolejnych wydatków na zakup nietrafionej obsady, która w krótkim czasie padnie ofiarą braków w Twojej wiedzy.

Ps. Nazwa zwyczajowa na Crabro, to istotnie "szerszeń"