Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem początkującym akwarystą i zaczynam przygodę z Malawi. Zakupiłem sobie akwarium 160 l i kubełek JBL 900. Proszę o informację czy wystarczy taki filtr, czy zakupić jeszcze jakiś wew, jeżeli tak to jaki. Jakie wkłady do filtracji biologicznej, czy wystarczą te standardowe, czy coś trzeba zmienić.

Opublikowano

Kubelek wystarczy jak filtr biologiczny w zupelnosci wywal wszystkie gabki zostaw ceramike a reszte zasyp jakas masa biologiczna. Filtr wewnetrzny jest wrecz konieczny spelnia on funkcje mechanika, polacam AQUASZUT'A TURBO750 ja mam taki komplecik w 200litrach i daje sobie super rade u Ciebie w 160 bedzie jeszcze lepiej.

Opublikowano

wiem, że nieładnie tak widać nowego na forum, ale takich pytań jak Twoje było pełno, wystarczyło poszukać :wink: A tak w ogóle, to witamy na forum klubu :lol:

Co do Twojego pytania, a właściwie pytań:

wspomniany kubełek wystarczy, ale zapewne wkłady z kompletu są kiepskie. Powinieneś wypełnić filtr ceramiką. Jaką? zależy od obsady. Jeśli nie zrobisz przerybienia w akwa, wystarczy zwykła, do 10zł opakowanie.

Filtr wew musi być. Twój JBL będzie odpowiadał za parametry wody, a coś jeszcze musi ją oczyścić z zanieczyszczeń mechanicznych, nazywanych kupami :mrgreen: Szuta też polecam, ale do kotnika. Na Twoje 100cm akwa (zakładam, że takie kupiłeś) dobrze by było wsadzić coś o przepływie 1000-1200l/h. No chyba, że będziesz miał 2 ryby, zero kamieni i fototapetę :twisted:

Opublikowano

Witam kolege. Niestety musi być filtr wew.Pysie to duże ryby i zostawiaja po sobie pełno niespodzianek (czyt.kupy).Bez wew.nie nadążysz z odmulaniem dna.Też mam JBL-woda co prawda kryształ ale cały syf zostanie Ci na piachu. Zainwestuj w coś co ma przynajmniej 1000L /h jak radzi sision i będzie dobrze. Pozdr.

Opublikowano

Jak chcesz mieć prawdziwy, dobry filtr wew, ktory coś da, to musisz liczyć się z zabraniem z akwa pewnej ilości miejsca. To jest normalne. Ja z konkretnych nazw mogę polecić AquaMedica, bo sam mam i jestem bardzo zadowolony - model pf1000. możesz wziąć fluvala 4+. Szut 750 jest ok, ale do Ciebie za słaby.