Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
makok

ale gdy NO2 będzie już miało poziom 0,5 czy nawet większy jak to się zdarzało wśród forumowiczów

to betka?

w ciągu tygodnia się tego nie zbije do poziomu niewykrywalnego, a nie wiem po co fundować to rybom

zadałeś pytanie czy ktopkolwiek robi to w ten ksiżąkowy sposób - ja robię

nie wrzucę całej obsady do akwarium a potem bym się martwił gdy ryby mi się ocierają

W tej chwili też uruchamiam akwarium i narazie chodzą same filtry z rybką startową.

tylko że z moich obserwacji wiem, że ryby dają znać dużo wcześniej niż przy 0,5mg/l

więc przytomny akwarysta może posterować cyklem za pomocą podmian i karmienia już przy mniejszych stężeniach

rezerwowo można mieć w szafce kilo węgla, gdyby rzeczywiście miał nastąpić kryzys...

nikogo nie staram się przekonać, uważam tylko, że nie trzeba dojrzewać akwa miesiąc czasu

imho wystarczy tydzień, a w momencie przejścia cyklu na NO2 można wpuścić ryby - i mnie nikt nie przekona

(oczywiście nie mówię o dorosłej obsadzie w wersji z przerybieniem - ale małe rybki do za dużego zbiornika)

Opublikowano

no to tak to i ja się zgadzam

tylko niestety akwaria zakładaja najczęściej nowiciusze

i niestety Oni popełniają błedy i mają z tym problemy

ja również uważam że wpuszczenie ryb do akwrium, a potem pilnowanie parametrów jest lepsze niż inne sposoby proponowane czasami na forum (kurczak , boczek, krówka czy mocz ;))

Opublikowano
ja również uważam że wpuszczenie ryb do akwrium, a potem pilnowanie parametrów jest lepsze niż inne sposoby proponowane czasami na forum (kurczak , boczek, krówka czy mocz ;))

Ja uwazam inaczej... Jak ktos niedlugo zacznie pisac o wpuszczeniu obsady po tygodniu i pilnowaniu parametrow - zaczne sie smiac :mrgreen:

Ludzie, co Wy piszecie? Wpusc ryby potem badaj parametry.. a jak sie wszystkie spierdo.. to co wtedy? Dajcie spokoj, ludzie tu na forum nie pisza co zrobic, bo wiedza, tylko pytaja bo nie wiedza... Wiec rady w stylu "jak jestes doswiadczony, to sobie poradzisz" nie maja sensu... Bede prowadzil krucjate przeciwko takim pomyslom.. amonifikacja, nitryfikacja i denitryfikacja (wszytsko po kolei).. leczymy przyczyne, nie skutki OT.

Opublikowano
Bede prowadzil krucjate przeciwko takim pomyslom..

I bardzo dobrze :)

Ja też jestem za dojrzaniem akwarium,

jednak musisz przyznać że jezeli doświadczony akwarysta zacznie mieć problemy z cyklem azotowym to bardzo szybko z tym poradzi, problem jest gdy takie rzeczy zdarzają się gdy skracaja sobie drogę nowiciusze i wtedy jest im pod górkę.

Opublikowano

Jasne yaro, ale doswiadczony akwarysta w tej materii, nie bedzie szukal pomocy na forum :)

Nie wiem, dlaczego tak czepiasz sie tego kurczaka :mrgreen: . Co to za roznica, czy wpuscimy rybke startowa, wsypiemy troszke zarcia, czy wrzucimy mrozonke?

problem jest gdy takie rzeczy zdarzają się gdy skracaja sobie drogę nowiciusze i wtedy jest im pod górkę.

Dlatego, cale przedstawienie pod tytulem roboczym "dojrzewanie akwarium" trwa na ogol 3-4 tygodnie. I niech tak pozostanie :lol: