Skocz do zawartości

Pytanie jeśli chodzi o pokarm ..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam 240L i

7xP.Saulosi

7xMelanochromis vermivorus

7xPseudotropheus Elongatus Bee

Karmię je TYLKO

Hikari Cichlid

Spirulina OSI

2 razy na tydzień mrożonka.

Czytam na Forum,że podajecie więcej pokarmów.Muszę jeszcze coś dokupić,czy spokojnie mogę pozostać przy tym co mam?

Opublikowano
Czytam na Forum,że podajecie więcej pokarmów
ja podaje tylko dwa. Nie jest prawdą że im więcej pokarmów tym lepiej. Nie widze większego sensu stosowania więcej niż 1-2 pokarmów podstawowych i 2-3 uzupełniających
Opublikowano
Nie widze większego sensu stosowania więcej niż 1-2 pokarmów podstawowych i 2-3 uzupełniających

a widzisz. nie mamy mozliwosci przeprowadzenia bezposredniego porownania dwoch identycznych akwa, z dwoma identycznymi obsadami w identycznych warunkach.

ale imo to jest tak jakbys malemu dziecku podawal tylko bebiko i kaszke... mimo ze zawiera to bialko tak samo jak banan... ot takie moje male przemyslenie :mrgreen: oczywiscie ze w pokarmach uzupelniajacych znajdziemy wiele wiecej skladnikow, lecz dlaczego zamiast kupowac w kolko to samo nie kupic czegos innego ? pieniadze te same, wiec co szkodzi ? :mrgreen:

Opublikowano

jak chcesz eksperymentować to nikt Ci nie zabroni. Wychodze z założenia że żeby ocenić wpływ pokarmu na ryby musisz go podawać dłuższy czas i musi on stanowić jedyny lub prawie jedyny pokarm ryby (inaczej nie możesz miarodajnie ocenić jakości pokarmu bo nie wiesz który ze stosowanych wywołuje dane zmiany na +/-) a jak już znajdziesz dobry pokarm to po co go "rozcieńczać" innymi. Stosuje dwa pokarmy: komercyjne jeden bazowy(hikari excel) i jeden wybarwiający(OSI dla paletek), jedną mrożonkę(shrimp-mix) i jeden żywy pokarm(drosophile).Ryby dożerają sobie glony i wszystko jest cacy