Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przyszłym tygodniu stanie u mnie akwarium jak w tytule, i muszę kupić do niego oświetlenie. Będzie to jakaś lampa(belka) ze świetlówkami, zamiast pokrywy. Czy wystarczy jak kupie 2x80W t5? I czy dobrze oświetli to całe akwarium? No i jakie świetlówki żeby jak najlepiej prezentowała się moja obsada(w podpisie)?

Opublikowano

Z technicznego punktu widzenia Ci nie pomogę, ale 2x80W to moim zdaniem dużo. Na takiej długości akwa świeci u mnie 1x36W i jest prawie że super :wink: 160W to dużo światła, ale tutaj już zaczynamy grzebać w gustach

Opublikowano

80 W też by wystarczyło jednak mieszanie świetlówkami daj pewne pole do popisu ;) świetlówka w tonacji Nature i jako druga power-glo ... ten układ jest bajeczny ... IMHO of kors ;)

Opublikowano

Te ryby oświetliłbym czymś tak 15000K:)

IHMO aż by się świeciły.

Ja wsadziłbym AquaMedic Ocean Reef 150000K , właśnie 2x80 lub do tyłu AquaMedic Reef Blue a z przodu Ocean Reef 150000K.

Piękna biało-błękitna poświata i jasno w baniaku , ale to tylko moje przemyślenia :mrgreen:

Opublikowano

Dokładnie.. kwestia gustu... IMHO 2x150W HQi byłoby optymalne...

Dlatego pisanie, że to dużo czy mało to serio kwestia gustu. Dla mnie 36W na 60cm wysokości akwaria to nieporozumienie.. ale oczywiście to kwestia gustu. W akwa 112L mam tylko 54W ale tam mam 40cm wysokości...

A do autora topicu... poprzeglądaj zdjęcia i sam zdecyduj co Ci się bardziej podoba... mroczny klimat czy mocno doświetlone akwarium. Ja miałem i takie i takie i zdecydowanie mi jak i mojej drugiej połowie pasuje to drugie...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Nie chcę mieć mrocznego akwarium, chcę mieć oświetlenie takie żeby ryby się dobrze prezentowały(jak Daniel mówił-świeciły). Teraz mam 1 świetlówkę t8 36W w 240l i nie podoba mi się. Więc dzisiaj zamawiam lampe 2x80W t5 :D . Mam w akwarium tylko niebieskie gatunki więc dam z tyłu tą niebieską świetlówkę a z przodu może white reef :wink:

Opublikowano
Ja wsadziłbym AquaMedic Ocean Reef 150000K , właśnie 2x80 lub do tyłu AquaMedic Reef Blue a z przodu Ocean Reef 150000K.
tak tak :mrgreen:

jak chcesz zobaczyć wygląd baniaka z reef white 15 000K to w galerii jest mój baniak z taką świetlówką (1x54W), na zdjęciu jest troche niebiesko ale w rzeczywistości światło jest zimno-białe. Miej tylko na uwadze fakt, że T5 dają duuuuużo więcej światła, u mnie jedna 54W oświetla cały zbiornik150x50x50.

Opublikowano

Tak gwoli ścisłości dużo też zależy od ryb jakie pływają w baniaku ... IMHO mój zestaw jest dość uniwersalny ale o gustach się nie dyskutuje ;)

Opublikowano

Co rozumiesz przez duuuuuużo więcej światła? Bo jakoś nie zatrybiłem....

Co do temperatury... u mnie mam 16kx2 i 1x5200. I 16k jest za białe (ryby wyglądają super ale już same skały i rośliny jakoś tak nie wyraźnie). A 5200 jest za żółte. A no i zauważyłem (w sumie ameryki nie odkryłem), że rośliny przy 5200 są dużo mocniejsze a przy 16k już nie koniecznie. Na pewno sie tak nie rozrastają.

Po przeprowadzce będe chciał wymienić te 2x16k na coś typu 8000-12000K. Ale jakoś na razie wszelkie wydatki w infrastrukture mojego baniaka odkładam na później (ale fajne zdanie) :)

Opublikowano

Misyo: mądre żródła podaja że T5 daje 30% więcej światła niż T8. Subiektywnie oko odbiera to jako znacznie więcej. To mechanizm podobny do postrzegania natężenia hałasu - kilka decybeli więcej i odbieramy hałas jako dwa razy większy