Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można tak zrobić, tylko wtedy przekrój rurki daj większy np. 1cal .

Kiedyś tak miałem, ale szybko z tego zrezygnowałem z racji bardzo złej regulacji wody. Jak masz spływ i rewizję osobno to regulacja jest banalnie prosta i szybka :) Polecam ten drugi wariant .

Pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

@Starykot pisze:

Wywierciłem otwory i wkręciłem śrubunki na próbę. Później podłożyłem pod baniak 2 warstwy pianki pod panele, i wkleiłem śrubunki na silikon akwarystyczny.

Z czego jest ten śrubunek ?

szafka4.jpg

Jest to przejściówka KW / GZ + Uszczelka (silikon) + przejście GW / KW ? tak jak na zdjęciu poniżej ? otwor2.jpg

Jeśli tak to czy sprawdza się to ?

masz z tym jakieś problemy ?

Jaką masz grubość dla akwarium ?

Opublikowano

to dokładnie sa takie śrubunki:

srubunek2.jpg

Tyle że zostały dodatkowo zatoczone na tokarce. Dzięki temu po pierwsze wygładziłem powierzchnię styku z szybą, wydłużyłem gwint (zebrałem dodatkowy milimetr z obu stron) i zebrałem trochę z gwintu, żeby silikon miał gdzie wleźć. Przez kilka lat działało i nigdy nie pociekło. Potem rozebrałem i 4 lata stało w garażu. W grudniu sprzedałem cały zestaw i teraz działa nowemu właścicielowi.

Dno miało 12mm. To był baniak klejony na zamówienie. Przednia szyba, tylna szyba i dno z 12tki, boki z 10tki. Żadnych wzmocnień.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Właśnie myślałem jak to zrobić - bo gwint może być za krótki. Dzisiaj lecę do hurtowni z suwmiarką i wszystkiego się dowiem. Potrzebuje 4 przeloty do akwa i jakoś nie uśmiecha mi się wydać po 80 zł/sztukę ...

PS. dawien dawno zrobiłem tak do filtra z beczki, tylko zamiast silikonu dobrałem 2 uszczelki - działało 7 lat ... i nadal działa w ogródku mojej mamy zbiera deszczówkę :) - tam ścianka była 2 milimetry.

Opublikowano
jakoś nie uśmiecha mi się wydać po 80 zł/sztukę

Nie przesadzaj 16 -19zł

http://sklep.aquamedic.pl/przelot-przez-szklo-am-tv.html

Sam takie mam i złego słowa nie powiem :)

80zł to wydasz na 4 szt z przesyłką :)

A tutaj jeszcze na wszelki wypadek droższe źródło:

http://aquatec.com.pl/pl/szukaj?orderby=position&orderway=desc&search_query=przelot&submit_search=Szukaj

Opublikowano

haczyk jest gdzie indziej. jak weźmiesz takie przeloty akwarystyczne to wtedy całą resztę hydrauliki musisz robić tym systemem. Wtedy dopiero robią się koszty bo wszystkie kolanka rurki i zawory dajesz "kompatybilne". Kupując zwykłe hydrauliczne możesz całość "kanalizacji" zrobić na tanich rurkach z marketu :)