Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Czy zaobserwowaliście jakies roznice w zachowaniu podopiecznych, pobieraniu pokarmu w sytuacji kiedy wlaczone jest swiatlo w zbiorniku a wylaczone w pokoju(jest ciemno)?

Czy sa jakies wytyczne zeby najpierw wlaczyc swiatlo na zewnatrz zbiornika i pozniej swiatlo w zbiorniku, ewentualnie zeby oswietlac i wnetrze zbironika i jego okolice rownoczesnie?

A skad takie pytanie juz mowie. Jak pisalem m.in. ze StarymKotem mam problem "windujacych" redow tzn przy dluzszym(tak mi sie wydawalo) swieceniu w zbironiku, moje redy(maingano i acei byly spokojne jak zawsze) zaczely plywac nerwowo gora-dol i czasami wzdluz szyby. Zaczynalo sie to ok 4-5godziny od czasu puszczenia swiatla. Diagnoza byla jedna. Zbyt duzo swiatla! Zbironik ma 120cm dlugosci i 45wysokosci a swieca dwie swietlowki JBL Solar Nature i Color po 38W czyli 105cm. Zbiornik zasiedlony od jakiegos miesiaca.

Wczoraj ponownie zaczal sie ok 19-20 niepokojacy taniec gora-dol. W pokoju bylo ciemno i swiecilo sie tylko w zbiorniku. Chcialem tylko zobaczyc co w programie tv i wlaczylem mala lampke 25W ktora jest w poblizu zbiornika. Po 3min Żona powiedziała ze w zbiorniku jest spokoj jak makiem zasial. I ucieszylem sie ze ryby sie przyzwyczaily do zwiekszonej ilosci swiatla. Gazetke przeczytalem, lampke zgasilem i po 5min zaczelo sie od nowa. Wiec znowu pstryk lampke i znowu gwaltownie zrobil sie spokoj w zbiorniku.

Nigdy nie spotkalem sie z taka sytacja zeby swiatlo zewnetrzne mialo tak gwaltowny wplyw na ryby(u mnie co ciekawe tylko koloru zoltego - czy to przypadek?). Czy to jest normalna sytuacja czy ja popelnilem gdzies blad przy wlaczaniu swiatla?

Z gory wielkie dzieki za Wasze spostrzezenia i prosze o lagodny wymiar kary jezeli gdzies popelnilem blad w sztuce.

Pozdrawiam!

Marcin

• 3 weeks later...
Posted

Ciekawy temat, nie wiem, czemu został pominięty :roll: .

U mnie jednak sytuacja jest zupełnie odwrotna. W ciągu dnia, gdy w pokoju jest jasno, ryby są dość niepewne, a jak "nie mają humoru", to potrafią przesiedzieć pochowane pół dnia. Jak tylko w pokoju zrobi się ciemno zupełna zmiana- ryby śmiało śmigają po całym akwarium, a ja mogę w jego pobliży skakać, biegać, a one nic sobie z tego nie robią... I odkąd pamiętam, zawsze sytuacja ta wyglądała podobnie- nie ważne, czy miałem mbunę, Aulonocary w jednogatunkowym, czy teraz aulony i letrino, jak w pokoju było jasno- ryby pochowane, jak się zciemniło, zero stresu.

U ciebie jednak jest dużo mocniejsze oświetlenie- prawie 80W na akwarium pewnie koło 250l, to wg mni trochę nawet za dużo.Próbowałeś wyłączyć jedną świetlówkę?

Posted

U ciebie jednak jest dużo mocniejsze oświetlenie- prawie 80W na akwarium pewnie koło 250l, to wg mni trochę nawet za dużo.Próbowałeś wyłączyć jedną świetlówkę?

Zdaje sobie sprawe, ze moze to byc za duzo i pisze wlasnie maila do aquaszuta zeby podali mi dokladnie jaki tam siedzi statecznik.

Stary zbiornik profilowany mial 50cm wysokosci i 2x30W i rybki zaaklimatyzowaly sie blyskawicznie, a nowy nie dosc ze ma 45wys to 2x38W. Jezeli wyciagne jedna swietlowke statecznik nie startuje.

Jezeli okaze sie ze bedzie statecznik jednoobwodowy to mozna go jakos zmostkowac zeby dziala tylko na jednej swietlowce?

Aha i pokrywa to aluminiowy twor AquaSzuta z belka na elektornice 2x38/40W.