Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym się was poradzić czy mam dobrą filtrację zbiornik klasyczny 120x40x50 (240L) Obsada saulosi 4+8

Posiadam Kubełek tetra 1200 i wewnętrzny AquaEl TurboFilter 1100L .

Filtr kubełkowy wyposażony seryjnie a wewnętrzny ma tylko gąbkę .

Czy to jest dobra filtracja czy coś zmienić .

Jak to ma jakieś znaczenie to dodam jeszcze ze mam dużo kamieni w akwa i tam się zbierają kupki....

Pozdrawiam

Opublikowano

dokup trochę samic.

Ale wracając do tematu:

Wywal wszystkie wkłady z kubełka (poza wkładami biologicznymi) i wsyp ceramikę a na wlot załóż prefiltr. Wew. jest dobry chodź z tego co wiem nie chwalą go sobie.

Opublikowano

wewnętrzny jest dobry ale nie przy tej długości akwa. przy takim akwa zaryzykowałbym głowicę AT - 203.Dużo mocniejsza,prądozerna ale przede wszystkim

dużo bardziej skuteczna niż aquael.

Opublikowano

mam identyczne akwarium i tydzień temu była przerwa w dostawie prądu (coś koło 1h) ... po wznowieniu zasilania okazało się że mój "wyczesany" wewnętrzny unifilter 1000 wysiadł (na szczęście)... więc szybko weszłam na allegro i szukałam już tylko głowicy... mimo tych 35W poboru mocy padło na AT-203 ... teraz gluty zatykają pory gąbki a nie jak wcześniej lezały gdzie im się podobało.

Opublikowano

Kubełek masz bardzo dobry ( w sensie pojemności), tylko wkłady kiepskie. Zasyp go ceramiką i będzie super. Natomiast wew bym wymienił, jak już koledzy wspomnieli, na Atmana. Może i prądożerny, ale nic go nie zatrzyma :mrgreen:

Opublikowano

co prawda nie mam AT-203 ale mam takiego samego resuna.. co prawda trzeba go troche przytlumic zeby mi wody nie wylewal z akwa, ale wymiata nieziemsko :mrgreen: polecalm z czystym sumieniem :)

Opublikowano
co prawda nie mam AT-203 ale mam takiego samego resuna.. co prawda trzeba go troche przytlumic zeby mi wody nie wylewal z akwa, ale wymiata nieziemsko :mrgreen: polecalm z czystym sumieniem :)

Mi ryby nie chcą pływać w akwarium jak 1400l/h resuna uruchomie na ful obrotach. Musze go do połowy za komin chować:)