Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie wlasnie jestem w trakcie zakładania akwa 160L 100/40/40 akwa bedzie stało w szafce i bedzie zabudowane.

pierwsze pytanie by sie nic nie działo w szafce to czy same szyby nakrywkowe wystarcza? czy bedę musiał zrobic jakąś wentylacje jesli tak myslałem nad zrobieniem w plecach kilku otworów lub jednego ale z wentylatorkiem od kompa :)

teraz drugie pytanie jako ze bedzie zabudowane a dwa ze musi byc przykryte jest problem z filtracja. na kaskade nie ma miejsca, na kubeł moze na siłe bym znalazł (ale kubła nie chce jeden mialem i mi wystarczy :? ) zostaje panel ale w tak małym akwa nie chce tracic miejsca wiec chyba zrobie przelewowy bo za akwarium bedzie jakies 9cm lub nad akwarium. i teraz mam wolna głowice szuta przepływ 750 ktora bedzie robiła za mechaniczny tylko nie wiem czy jak wylot z niej bym skierował po filtra przelewowego to tak moze byc czy do przelewowego zastosowac inna głowice?

Opublikowano

myslałem nad sklejeniem z szkła lub spieninego pcv czegos w rodzaju kaskady co by stało za akwa myslałem tez czy mam jakis zbedny materiał pojemnik w piwnicy i znalazłem mała skrzynke po narzedziach znakomicie pasuje bo jedna rurka doprowadzi wode do niej druga wyprowadzi skrzynka bedzie zamknieta i nic nie powinno parowac zbytnio:)

jak myslicie o jakim przeplywie bedzie dobra głowica?

Opublikowano

przepływ nie jest aż tak bardzo istotny ,istotna jest wielkość złoża dla bakterii :!:

do takiego akwa to myślę,że nawet starczyłaby głowica 600-700 l/h

Co do samego filtru,to moim zdaniem najlepiej byłoby jakby woda z akwa przepływała przez całą ceramikę i dopiero wpadała do akwarium :wink:

Opublikowano

To kolego najpierw zrób a później opisuj... wydaję mi się, że temat wybitnie nadaję się do działu filtracja a to że chcesz se wentylatorek w szafce z kompa zamontować to wybasz....

Wracając do tematu. Możesz rozwinąć myśl: na kaskade miejsca nie mam a kubełek nie dziękuję?

Kaskada ma się tak do kubełka jak polonez do lexusa... Wytłumacz proszę bo albo się jeszcze nie obudziłem albo coś tu nie tak jest....

Opublikowano
To kolego najpierw zrób a później opisuj... wydaję mi się, że temat wybitnie nadaję się do działu filtracja a to że chcesz se wentylatorek w szafce z kompa zamontować to wybasz....

Wracając do tematu. Możesz rozwinąć myśl: na kaskade miejsca nie mam a kubełek nie dziękuję?

Kaskada ma się tak do kubełka jak polonez do lexusa... Wytłumacz proszę bo albo się jeszcze nie obudziłem albo coś tu nie tak jest....

wole sie zapytac i zkonsultowac z ludzmi co maja pewne doswiadczenie :)

jak pisałem akwarium stoi w szafce!!! jedyne miejsce to z 9 cm za akwa lube ewentualnie po zrobieniu otworow do weży obok w szafce. jednak mialem filtr terta 1200 i mi ciekl tyle razy ze nie zlicze :( teraz w duzym akwa mam panel i jestem z niego 100 razy bardziej zadowolony. teraz wole sam zrobic panel czy filtr przelewowy

jak tak masz problem co gdzie w jaki dziale to moze zostan moderatorem :mrgreen:

a jak to napisałes ze ci sie wydaje to masz duzy problem skoro masz złudzenia :wink: