Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W teorii (oraz wyobraźni sprzedawców) do Twojego akwarium wystarczy filtr mechaniczny o wydajności 500-600l/h.

Ale akwarium z pyszczakami jest dalekie od schematów więc wsadzić trzeba coś o przepływie minimum 5x objętość zbiornika.

Oczywiście ryby Cię nie zagryzą jeśli dasz mniejszy filterek , ale przynajmniej ja wolę oglądać pływające ryby nie kupale :mrgreen:

Zrób tak jak koledzy radzili , włóż mocną głowicę , do tego bardzo dobrą , a tanią gąbkę Atmana , zamaskuj to wszystko skałką , roślinami , tłem , a będziesz miał prostą , tanią oraz wydajną filtrację:)

Możesz oczywiście zastosować dwa kubełki , ale wtedy o większym przepływie na mechanika , o mniejszym na biologa.

Opublikowano
Możesz oczywiście zastosować dwa kubełki , ale wtedy o większym przepływie na mechanika , o mniejszym na biologa.

A czy to nie filtracja biologiczna jest najważniejsza? Automatycznie biorąc kubełek z większym przepływem będę miał mniej pow. filtracyjnej w drugim.

Ale pewnej rzeczy nie rozumiem cały czas wg. was na forum itd atman at-202 byłby dobrym mechanikiem a ma przepływ 600l/h ja chce zastosować kubełek który ma przepływ 900l/h i jest nieodpowiedni? pamiętajmy że obieg wody będzie wspomagał e1500, który też miesza tą wodę w samym akwa.

Opublikowano

Oczywiście że biologiczna filtracja jest ważżniejsza , ale wydajna filtracja mechaniczna wspomaga tę drugą poprzez oczyszczanie wody z kupek , które są pierwszym krokiem do powstania zanieczyszczeń biologicznych.

Ja Ci nie pisałem , że filtr o przepływie 600l/h będzie dobry do Twojego akwarium , IMO będzie za mały.

Co do tego JBL 900e.

Przepływ 900l na godzinę to ma sama pompa tego filtra , bez wypełnień i rur i bez podnoszenia na jakąś wysokość.

Jeśli będzie miał podnosić na wysokość standardowej szafki + skwarium , czyli ok 80cm , to na wylocie będziesz miał najwyżej 400-450l/h.

Opublikowano

No teoretycznie masz racje, z tym że (zaznaczam że nie chce tutaj się kłócić) parę doświadczonych osób bardzo sobie chwali 2 kubełek jako mechaniczny z dużo mniejszymi przepływami. Jedną z nich byłeś Ty :)

wprawdzie wątek stary ale wątpię że przez ten okres technika i sposób zapatrywania na filtracje tak diametralnie się zmieniły.

viewtopic.php?f=16&t=661

Widzisz sam pisałeś że w 800l JBL CP500 jako biolog był bardzo dobry a classic mielił wodę jak burza.

Chyba jednak przekonam się na własnej skurzę jak to jest naprawdę. I napisze conieco :)

Ja Ci nie pisałem , że filtr o przepływie 600l/h będzie dobry do Twojego akwarium , IMO będzie za mały.

Nie akurat Ty mi go nie polecałeś ale dużo osób uważało że będzie w sam raz.

Opublikowano

Chyba wszyscy polecaja Ci zwykly wewnetrzny filtr a Ty wciaz swoje o dwoch kubelkach, zastanawiam sie po co ten post skoro i tak jestes przekonany o swojej racji i nie masz zamiaru korzystac z opini i porad ludzi??

Opublikowano
Ale akwarium z pyszczakami jest dalekie od schematów więc wsadzić trzeba coś o przepływie minimum 5x objętość zbiornika.

i to w sumie można zapamiętać jako zasade filtracji mechanicznej. W pełni się z tym zgadzam i potwierdzają to moje doświadczenia z czterema różnymi zbiornikami.

Chyba wszyscy polecaja Ci zwykly wewnetrzny filtr a Ty wciaz swoje o dwoch kubelkach, zastanawiam sie po co ten post skoro i tak jestes przekonany o swojej racji i nie masz zamiaru korzystac z opini i porad ludzi??
spokojnie, teamtem tego postu jest m.in. to co trzeba zrobić aby kubeł pełnił role filtra mechanicznego. Nie można autorytatywnie stwierdzić że jest to złe rozwiązanie.

Daniel: o łączeniu kubłów szeregowo zapomnij, nie po to rozdzielamy filtracje mechaniczną od biologicznej żeby łaczyć dwa kubły o innym przeznaczeniu :roll: .

A czy to nie filtracja biologiczna jest najważniejsza? Automatycznie biorąc kubełek z większym przepływem będę miał mniej pow. filtracyjnej w drugim.
jednak nawet mały kubeł jest w stanie "udźwignąć" filtracje biologiczną jeżeli złoże jest dobre a filtracja nieprzesadzona. Zbyt słaby kubeł nie "udźwignie" jednak filtracji mechanicznej.

Podsumowując to co zostało powiedziane: Jeżeli zależy Ci na filtracji mechanicznej opartej o filtr kubełkowy to jest to do przeprowadzenia, jednak za pieniądze które masz zamiar na to przeznaczyć nie kupisz kubła o takich parametrach aby spełnił założoną przez Ciebie rolę. Chyba że używany.

Opublikowano

viewtopic.php?f=16&t=661

Widzisz sam pisałeś że w 800l JBL CP500 jako biolog był bardzo dobry a classic mielił wodę jak burza.

Chyba jednak przekonam się na własnej skurzę jak to jest naprawdę. I napisze conieco :)

Nie akurat Ty mi go nie polecałeś ale dużo osób uważało że będzie w sam raz.

Witam

W tamtym topicu była pomyłka , zresztą nie poprawiona przeze mnie do dzisiaj :oops:

Prawie wszystko się zgadza, ale tym eheimem był 2217 nie 22 15.

Dzięki za zwrócenie uwagi , już to poprawię:)

Opublikowano
jednak za pieniądze które masz zamiar na to przeznaczyć nie kupisz kubła o takich parametrach aby spełnił założoną przez Ciebie rolę. Chyba że używany.

to jaki zew. kubełek by dał rade? narazie mnie stać na jbl e900 za 255zł i narazie powtarzam narazie w tej kwocie moge sie obracac, ewentualnie moge poczekac dozbierac i kupic cos mocniejszego.

To może tak żeby też nie robić zamieszania zostajemy przy kubełku jako mechanik.

Teraz jest pytanie jak go skonfigurować tzn. jakie wkłady jak najlepiej umieścić wlot i wylot.

Opublikowano

IMO troszkę za słaby, nawet jeżeli dasz gąbkę o grubych porach to i tak przepływ spadnie. Wlot powinien być raczej przy dnie żeby zasysał odchody a wylot tak aby krążenie wody w akwarium powodowało "nawiewanie" nieczystości do wlotu. Wlot oczywiście bez prefiltra, wylot można przerobić na płaską dyszę z PCV żeby lepiej dmuchało.Na wkład najlepiej sama gąbka o różnej grubości.

sam nie mam doświadczenia ale ktoś na forum chyba sie wypowiadał o tym

http://www.allegro.pl/item528261609_aqu ... _cena.html