Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

już poprawione nie wiem czemu zjadłem jedno słowo :)

Chyba jednak zdecyduje się na 2 kubełek, widziałem że kilka osób z forum miało takie zastosowanie i nie narzekali. Ale to jeszcze chwile czasu mam.

Opublikowano

bede właśnie przeszczepiał ten filtr do 375l (ma tam robić za napęd do filtra glonowego) to Ci wymierzę. Co do kubełka jako mechanika to powiem Ci że nie jestem tak kontrowersyjny jak większosć w tym względzie. Sądze że to ma szanse się sprawdzić ale warunkiem jest duży przepływ.

edit: 10x7,5+rurka

Opublikowano

mutra: ja niestety nie lubie takich rozwiązań... pompki typu at202 nie są przystosowane konstrukcyjnie i materiałowo do takiego obciążenia jak narurowiec.... wiem, że każdy ma swoje doświadczenia ale ja tego nie popieram :) ;D

eremita: popieram ;D Mi się nawet udało schować (serio) Aquabee3000 plus niebieską gąbkę atmana nr 5 ;D A rury do narurowca z drugiej strony nie udało.. także to indywidualna sprawa :lol:

Opublikowano

Ja bym dał jeden kubeł z gąbką a drugi biologiczny wpiął w wylot z mechanika no i do akwa leci miodzio woda. Nie wiem co na to starsi koledzy??

Opublikowano

no teoretycznie ma to sens tylko jest jeden minus. Żeby wyczyścić którykolwiek z kubełków pozbawiam całej filtracji akwarium. Nie wiem czy w ogóle zda egzamin w sensie czy e1500 nie będzie zbyt szybko zabierał wody z e900 niż on zdąży zebrać z akwarium. Przy 2 kubełkach mogę umieścić wyloty i wloty wody w 2 różnych miejscach co na pewno poprawi cyrkulacje wody w akwarium. W sumie czy wodę będą zbierały 2 oddzielne kubełki czy też połączone szeregowo efekt będzie ten sam. Mechaniczny kubełek trzeba znacznie częściej czyścić w porównaniu do biologa przez co też może spadać przepływ. Chyba tak patrząc nie będzie to IMHO dobre rozwiązanie. Po prostu nie widzę żadnych plusów.

Opublikowano

krecisz jak kon pod gore. Kup zwykly filtr wewnetrzny i zabuduj go. Niektorzy robia cos takiego jak komin do tla i filtra nie widac, mozesz tez jakas roslinke wstawic zeby go zaslonic i tez bedzie super a o wiele prosciej i taniej na pewno:)

Opublikowano
krecisz jak kon pod gore. Kup zwykly filtr wewnetrzny i zabuduj go. Niektorzy robia cos takiego jak komin do tla i filtra nie widac, mozesz tez jakas roslinke wstawic zeby go zaslonic i tez bedzie super a o wiele prosciej i taniej na pewno:)

.... i efektywniej :wink: