Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie do was mam akwarium malawi z pyszczakami 100x45x55 i filtr JBL E1500 jako biologiczny (cały wypełniony ceramiką + prefiltr) chce dołożyć jakiegoś mechanika zastanawiam się miedzy wewnętrzną głowicą a kubełkiem. Doradźcie co wybrać mam do dyspozycji ok 200zł. Zależy mi na jak najmniejszym zajęciu miejsca przez sprzęt w akwarium.

Opublikowano

za 200 zeta nie kupisz odpowiednio mocnego kubełka. Jeżeli zależy Ci na "dyskrecji" to przemyśl mechanik na bazie filtrów narurowych. powino wystarczyć na kompletny zestaw a jako zasilanie możesz użyć At-203 - wyjdzie taniej.

Opublikowano

atmana montujesz w akwarium i wężem pcv wyprowadzasz wode do korpusu z filtrem i w drugą strone tak samo (wpisz sobie w szukajke: prefiltr narurowy do kubełka). Co do kubła to IMO poniżej 1000l/h nie ma sensu się bawić w kubełek do filtracji mechanicznej w takim akwarium jak Twoje.

Opublikowano

normalnie polecili mi do mojego akwarium atmana at-202 który ma przepływ tylko 600l/h wiec nie rozumiem czemu kubełek powinien mieć aż tak duży przepływ? Myślałem żeby użyć jako mechanika tetra ex700

Opublikowano

no już nie chodzi o ten fundusz bo mam do wydania 250zł ok. Tylko o samą estetykę, taka głowica + gąbka jedna troche miejsca w akwa zabiera no i nie wygląda to (przynajmniej jak dla mnie) zbyt estetycznie. Chodzi tylko czy taki np. JBL e1500 jako biolog i jbl e900 jako mechanik się sprawdzą

Opublikowano

no tak tylko że taka głowica z gąbką a jedna rurka to różnica. Tym bardziej że mam taki patent obmyślony że rurki wejdą za tło a do samego akwarium będzie tylko wchodzić wlot.

PS

Może mi ktoś podać wymiary głowicy Atman AT-202?

Opublikowano
normalnie polecili mi do mojego akwarium atmana at-202 który ma przepływ tylko 600l/h
no widzisz a u mnie robi za mechanika w 112L :P. Nasze akwaria nie bardzo przystają do wyobrażeń sprzedawców w sklepach zoo :mrgreen: O kubełku 1000l/h mówie bo przepływ pada na wężach i wypełnienieniach. Jak Ci spadnie o 1/2 to jakoś bedzie działało ale jak Ci przypcha kubełek z przpeływem 500l/h o połowe to z filtracji mechanicznej wyjdą nici.

PS

Może mi ktoś podać głowicy Atman AT-202?

dane? w sensie przepływ moc itp?