Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowym malawistą, ale przejrzałem już chyba wszystkie możliwe fora na ten temat. Jak zacząłem wgłębiać się w wasze dyskusje mam jednak coraz większy mętlik w głowie. Posiadam akwa 240 litrów 120x40x50 z filtracją 2x eheim 2213 i 2013 zewnętrzne, oba po 470 l/h jeden jako mechaniczny drugi biologiczny. Osobny napowietrzacz non stop. Grzałka 300 wat.

Na początek mojej przygody wymyśliłem rybki w miarę (mam nadzieję) że dobrane i mało agresywne. Chciałbym wykonać planowane przerybienie z poniższymi gatunkami:

1. pseudotropheus saulosi coral 1+3;

2. pseudotropheus acei 1+3;

3.pseudotropheus socolofi 1+3;

4. labidochromis caeruleus yellow 1+3;

5 labidochromis sp perlmut 1+3;

ewentualnie rdzawego w zamian za którąś.

Z poprzedniego akwa zostały mi 2x kosiarka, oraz bocja wspaniała ( neonki oraz prętniki znalazły nowy dom).

Proszę o podpowiedź czy tak dobrana obsada będzie się miała dobrze w moim akwa.

Ewentualnie jakich zmian powinienem dokonać.

Poniżej prezentuję mój zbiornik już zalany jeszcze bez rybek.

P1120029n.jpg[/attachment:30be2keh]

post-8575-14695711870818_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego czy ty pofatygowałeś się przeczytać chociaż podstawy????? 20 ryb w 240l zbiorniku i jeszcze do tego acei to chyba jakaś porażka? A co masz zamiar zrobić z tą bocją i kosiarką? też byś pewnie chciał by to pływało razem z pyskami?

Moja propozycja to przeczytaj podstawy nie tylko tu na forum, ale też wejdź na serwis i poczytaj artykuły, potem jeszcze raz przemyśl obsadę jeśli chodzi o mnie to max 3 gatunki i pytaj co z czym.

Ale za to masz świetny zbiornik bardzo mi się podoba.

Opublikowano

Hehe, zgadzam się z szulo. Co Ty czytałeś, że chcesz dać 5 gatunków do 240l?

Dla wyjaśnienia:

Do tego akwa możesz dać max 3 gatunki. Spośród tych, co wymieniłeś, kompletie nie nadaje się Acei, bo rośnie za duży. Osobiśie spróbowałbym z Saulosi i Socolofi.

Opublikowano

Witam. Widać niestety jeszcze dużo mi brakuje...., ale jak to mówią kto pyta - nie błądzi :D .

Jednym słowem saulosi, socofoli, i yellow. O przerybieniu czytałem aby na jedną rybkę przypadało 10-15 litrów wody i dużo skrytek, ale posłucham się głosu bardziej doświadczonych osób niż sprzedawcy w sklepikach......

Opublikowano

niestety doświadczenie uczy że tzw. kontrolowane przerybienie jest zazwyczaj niekontrolowane :wink: . Bocja i kosiarka odpada. Grzałka jest trochę za mocna ale to szczegół. Nie wiem jak Ci sie powiedzie filtracja mechaniczna oparta o kubełek 500l/h ale to już sprawdzisz sam jak wpuścisz ryby. radziłbym Ci wpuścić dwa gatunki z większą ilością ryb - lepiej się prezentuje. Propozycja Sisiona jest jak najbardziej godna zastosowania

Opublikowano

nie wniose nic nowego do postu piszac ze wiele tu trzeba zmienic.

grzalka : niby dobra ale za duza jak na 240l akwa, w razie awarii termostatu zrobi ci zupe rybna.

obsada: saulosi + rdzawy w dwoch wiekszych haremach

filtracja : mechanika wogole nie bedzie dzialac na tak malenkim kubelku, imo lepiej kupic glowice resuna 1200 l/h i podpiac gabke.. bedzie niebo a ziemia.

napowietrzacz : schowaj w szafce, przyda sie tylko w szczegolnych przypadkach

bocja i kosiarki : out z akwa.

poza w/w moze byc :wink:

Opublikowano

Dzięki bardzo za podpowiedzi, tak więc poczynię zmiany:

Na początek filtr wewnętrzny- dzisiaj zakupię taką głowicę, znalazłem aktualnie na necie 1500 l/h w malawian ale to chyba nie przeszkadza?

Co do składu po wielkich bojach z małżonką ustaliliśmy że saulosi 2 samce +6 samic, i socofoli 1+3 samice. będzie to dobrze dobrane ? ( brałem pod uwagę wypowiedź kolegi sisiona, najbardziej przypasowała)

jeśli chodzi o grzałkę to na razie potestuje tą co mam,

ale jeśli chodzi o napowietrzacz to moja (lepsza)połowa uparła się, że jest to element ozdobny z którego ona nie zrezygnuje - - :!: :!: :!: BĄBELKI :!: :!: :!: jedynie zastanawiam się czy rybcie nie będą się stresować włączaniem bąbelków razem ze światłem czy lepiej jak już działają to niech działają non stop.

A co do bocji i kosiarek to one pływają tymczasowo w akwa znajomego, po prostu dla nich też znajdę nowy dom, choć szkoda się rozstawać bo już troszkę u mnie przeżyły.

w piątek mija tydzień od zalania, więc porobię pierwsze testy. Na razie do wykończenia mam jeszcze testy jbl 5 w 1 ale już dokupuję kropelki na no3 i no2,

podam moje pomiary, ale to już chyba w innym wątku na odpowiedniej stronie? Czy lepiej ciągnąć ten temat aby nie zaśmiecać?

Opublikowano
w piątek mija tydzień od zalania, więc porobię pierwsze testy. Na razie do wykończenia mam jeszcze testy jbl 5 w 1 ale już dokupuję kropelki na no3 i no2,

podam moje pomiary

rozumiem że wrzuciłeś do wody jakąś mrożonkę czy jakiś syf z innego akwarium :?:

Opublikowano

więc dorzuć jeszcze mrożonki bo to co dałeś to za mało aby ruszył cykl . Bakterie które wlewasz w nitrevecu jeśli już nie to nie długu zdechną ci z braku porzywki.Sam nitrevec służy do dostarczenia flory bakteryjnej która będzie przerabiać nh3 w no2 a następnie no3