daniel_iron Posted January 11, 2009 #1 Posted January 11, 2009 No więc w oparciu o poradnik sery oraz inne źródła stworzyłem taką małą listę glonów występujących w naszych akwariach, mam nadzieje że się komuś przyda, w miarę możliwości do listy zostaną dodane też informacje na temat szybkiej pomocy oraz pomocy długotrwałej. LISTA KONTROLNA GLONÓW: Nazwa: Chlorella, Euglena Wygląd: zielona, przezroczysta ciemna woda Przyczyna: nadmiar azotanów, fosforanów, zbyt silne nasłonecznienie, duża ilość subst. Odżywczych niepochłonięta przez rośliny Zdjęcie: Nazwa: Wiciowce, orzęski Wygląd: biała, mleczna woda ze słabą przejrzystością Przyczyna: procesy gnilne, organiczne składniki pokarmowe Zdjęcie: Nazwa: Zielone glony nitkowe Wygląd: długie, cienkie zielone nitki Przyczyna: zbyt mała konsumpcja składników pokarmowych przez rośliny Zdjęcie: Nazwa: Zielone glony pędzelkowe Wygląd: krótkie zielone glony nitkowe bardzo gęsto rosnące Przyczyna: zbyt mała ilość szybko rosnących roślin, stare, zużyte świetlówki Zdjęcie: Nazwa: Niebiesko-zielony glon, Cyjanobakteria (sinica) Wygląd: zielono-niebieski śliski nalot, gęsto pokrywający rośliny i dekoracje, nieprzyjemny zapach Przyczyna: wysoki poziom azotanów i fosforanów, mocne napowietrzanie wody, nieodpowiednie oświetlenie Zdjęcie: Nazwa: Brązowy nalot: okrzemki Wygląd: brązowe naloty pokrywające dekoracje, rośliny Przyczyna: wysoki poziom krzemu, niewystarczająca ilość światła Zdjęcie: Nazwa: Zielone glony pędzelkowe: krasnorosty Wygląd: zielono zabarwiona kępka z krótkimi wiązkami nitek, która wyrasta w jednym punkcie powierzchni liścia Przyczyna: fosforany i azotany w wodzie Zdjęcie: Nazwa: Brunatne glony pędzelkowe: krasnorosty Wygląd: pędzle z krótkimi czerwono-czarnymi nitkami, pierwsze na brzegach liści, w rozwiniętym stadium również na powierzchni liścia, również na szybie akwarium i dekoracji Przyczyna: wysoki poziom azotanów i fosforanów, silne napowietrzanie wody, nieodpowiednie światło, rzadkie podmiany wody Zdjęcie: Nazwa: Długi glony pędzelkowe: krasnorosty Wygląd: rozgałęzione, ciemnozielone lub czarne, nitki kilkucentymetrowej długości na roślinach i dekoracjach Przyczyna: wysoki poziom azotanów i fosforanów, nieodpowiednie światło, zbyt mało światła, zużyte lub stare świetlówki, rzadkie podmiany wody Zdjęcie: Jeżeli ktoś ma jakieś dodatkowe informacje to przesyłajcie je do mnie na priva lub do któregoś z adminów to będziemy zmieniać w temacie głównym
szulo Posted January 11, 2009 #3 Posted January 11, 2009 dobre proponował bym umieścić to na stronie serwisu w dziale artykuły, można by było postarać się o lepsze fotki i jest świetny krotki artykuł
sabotage Posted January 11, 2009 #4 Posted January 11, 2009 dobre proponował bym umieścić to na stronie serwisu w dziale artykuły, można by było postarać się o lepsze fotki i jest świetny krotki artykuł Jesli zdjecia jak i tekst sa kolegi to moznaby. Jesli jednak nie, trza by prosic o zgode mase ludzi.
danielj Posted January 12, 2009 #5 Posted January 12, 2009 Hm... , a mnie zaciekawiły przyczyny powstawania cyjanobakterii. Po pierwsze , to dokładnie nikt nie wie jakie są przyczyny ich powstawania. Jedną z przyczyn ich powstawania , hipotetyczną , jest nie wysoki poziom PO4 i NO2, NO3 ale zachwianie równowagi między nimi. Przyjmuje się , że proporcje te powinny wynosić 1/20, ale to też są tylko obserwacje akwarystów , nie potwierdzone naukowo. Po drugie , warunki powstawania jakie podałeś są dobre dla innych glonów, jak i dla praktycznie każdego stworzenia w akwarium. Nieodpowiednie oświetlenie? To znaczy jakie? Sinice rosną tak pod HQI , jak i pod zwykłymi świetlówkami. Może chodzi Ci o barwę oświetlenia? A więc miałem je i w Malawi , przy świetlówkach 8800K , miałem je też w obecnym baniaku , przy światełku 20000K , jednak po pewnym czasie zniknęły:) Dlaczego? Nie wiem. Piszesz , że jedną z przyczyn jest dobre natlenienie , a więc aby ograniczyć sinice trzeba zmniejszyć napowietrzanie? Wtedy dopiero się zacznie masakra w akwarium :!: Po trzecie wygląd, mianowicie mogą one być zarówno czerwone , jak i niebieskie , a także czarne. I na koniec , ale to najmniej ważne , cyjanobakterie nie są glonami
szulo Posted January 12, 2009 #6 Posted January 12, 2009 dobre proponował bym umieścić to na stronie serwisu w dziale artykuły, można by było postarać się o lepsze fotki i jest świetny krotki artykuł Jesli zdjecia jak i tekst sa kolegi to moznaby. Jesli jednak nie, trza by prosic o zgode mase ludzi. niech daniel sie wypowie ale chyba juz nawet tu nie powinien tego umieszczać jak to nie jego tekst
daniel_iron Posted January 12, 2009 Author #7 Posted January 12, 2009 Jak mówiłem tekst powstał w oparciu o różne źródła ale w największej mierze o poradni sery (który jest darmowy tak na marginesie). Co do samych glonów nie mam takiej wiedzy raczej zebrałem i jakoś ułożyłem różne informacje. Razem z Mateuszem wpadliśmy na pomysł, że podwiesimy temat, czy też go wrzucimy do serwisu dopiero wtedy gdy będzie on w 100% gotowy tzn. - będą się dokładnie zgadzać warunki i przyczyny powstania - dodamy jak zapobiec glonom na dłuższy czas i jak pomoc na szybko w razie ich wystąpienia itd (tutaj zwracam się o pomoc jeśli ktoś dysponuje jakąś wiedzą bądź informacjami które mogłyby się przydać to piszcie)
szulo Posted January 12, 2009 #8 Posted January 12, 2009 No to zapowiada się świetny artykulik moze uda mi się coś ciekawego wyguglować to ci napiszę
danielj Posted January 12, 2009 #9 Posted January 12, 2009 Z glonami to jest tak , że w Malawi to raczej pożądane ustrojstwo:) Jeśli chodzi o same glony , zielenice , to warunki powinny być takie jak dla każdych roślin , to moje zdanie:) Ale jeśli chodzi o ich zaszczepienie , powstawanie , to już inna bajka i raczej jakiegoś wspólnego mianownika nie ma. Każde akwarium jest inne , to zamknięty ekosystem więc jednego przepisu nikt nie znajdzie
sysgone Posted January 12, 2009 #10 Posted January 12, 2009 niemniej jednak sam pomysł, aby to zebrać w formie artykułu jest jak najbardziej godny pochwały
Recommended Posts