Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ok wiem już że mam red red i yelow ale co z tymi pozostałymi?

a tak poza tym chce jeszcze dokupic jakies pyszczaki ale w kolorze niebieskim

jakie radzicie żeby pasowały do red red i yelow??

ODDAJ te ryby, zsotaw sobei Yellow(żółta) dokup Saulosi(Samiec niebiski samica żółta, ale inna od Yellow_> patrz galeria i Rdzawe(kolor rdzawy_>patrz galeria...

Opublikowano

Chyba powinniśmy coś wyjaśnić... Sam pamiętam temat na forum dotyczący obsady (było to nie tak dawno) i poruszana była kwestia trzymania mbuny z nonmbuną w jednym akwa. Najpierw było,że się nie powinno,bo różnią się pokarmy,bo agresja jednych wobec drugich itp.Później ktoś napisał,że w sume da się z czystym sumieniem,ale to musi być naprawdę duże akwa.A teraz widzę,jak nimbo poleca mieszanie mbuny z nonmbuną w akwa 240l. To jak to w końcu jest :?: nie chcę trzymać tych grup razem w jednym akwa,ale jestem ciekaw,jak to w końcu jest,bo czytając właśnie forum,zaczynam się już plątać w tym temacie :(

Pozdrawiam-sision

Opublikowano

Kilka ważnych kwestii przy laczeniu mbuny i non-mbuny.

1. jeśłi ktoś tu poleca takie połączenie, na 95% będzie to łagodna mbuna np. z aulonocarami

2. kwestia agresji - czyli spokojna mbuna nie dałąby pewnie rady z auratusami czy demasoni. Nawet jakby dała radę, to nikt tu tego nie będzie polecał jako dobrego rozwiązania.

3. kwestia żywienia - aulony są mięsożerne, dlatego nimbo doradził yellowka i rdzawe. Yellow ma dietę bardziej zbliżoną do aulonki, niż do trewków, red-redów, czy demasoni, rdzawy natomiast jest wszystkożerny, myśłę że ze wskazaniem na duży udział mięcha w diecie. Dodatkowo i yellow i rdzawy są stosunkowo mało agresywne, dlatego nie zamęczą aulonek.

Przedstawiam tu tylko teorię. Nie będę więc ani polecał, ani odradzał takiego układu, gdyż nie mam doświadczenia, nie łączyłem mbuny z non-mbuną.

Opublikowano

Idealnym urozmaiceniem sa PSEUDOTROPHEUS SAULOSI(samce niebiskie) oraz Iodotropheus sprengerae(ciekawy-rdzawy kolor), polecam ten bardzo znany i sprawdzony przez wielu uklad..

Auratusy nie pasuja, podkreslam to po raz enty !!!!

Opublikowano

Jesli Sauloski Ci sie nei podobaja, to moze cos z tego:

-Pseudotropheus elongatus

-Cynotilapia afra

-Melanochromis cyaneorhabdos

Z tym, ze tu juz mamy doczynienia z "nieco" agresywniejszymi pyśkami---> Yellow odpadaja(ew. z maingano..

Do Yellow mozesz dorzucic RDZAWE, SAULOSI,ITP ITD albo dorzuc Aulony jakies... Hmm kombinacji jest sporo, poogladaj galerie, powiedz co Ci sie podoba a koledzy z forum z pewnoscia Ci pomoga...

PS Ja raczej nei liczylbym na porady w sklepach...

Opublikowano

jeszcze raz ja

proszę o jakiś link abym mógł obejrzec jak wyglądają saulosi jak wyglądają rdzawe no i jakie są aulony

wdzięczny będę także za pełne ich nazwy

pozdrawiam