Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ależ nie prawda... Jest tylko jedne właściwe zdanie... TO NIE NADAJĘ SIĘ DO MALAWI/PIASKU

Możesz rozwinąć swoją myśl bo samo takie twierdzenie 'nie bo nie' jest moim zdaniem mało wartościowe .Jeżeli wiesz coś więcej to podziel się myślę że nie tylko ja czegoś sie na ten temat dowiem . Bo po to w jest chyba to forum :roll:

dzięki za artykuł tyle razy przeglądałem ten serwis i nie trafiłem na niego :x

Opublikowano

Nie rozpisywałem się bo temat już był wielkokrotnie poruszany u nas na forum. Dodam, że sam uparcie twierdziłem, że chce mieć coś takiego u siebie....

Filtry denne czy właśnie podżwirowe nadają się nawet jak sama nazwa wskazuje pod żwirek. Woda obmywa drobne kamyki ale swoim ciśnieniem nie jest w stanie poruszyć nam kamyczków... W przypadku piasku niestety o obmywaniu nie może być mowy... zrobiłoby się po prostu piękne bagienko. Piasek pływa jakiś czas w wodzie i miałbyś tylko efekt błota nic więcej.

U mnie na przykład jak wylot z pompy ustawie pod złym kątem to mi piasek z połowy akwarium potrafi przeżucić na drugą strone akwa... coś co przy żwirku by nigdy nie wystąpiło....

Opublikowano

zrób prosty test

włóż taki filtr, zasyp to piaskiem i postaraj się zassać wodę, raczej Ci się nie uda, bo piasek po pierwsze albo zatka dziurki, albo po prostu zatrze pompę

Opublikowano
zrób prosty test

włóż taki filtr, zasyp to piaskiem i postaraj się zassać wodę, raczej Ci się nie uda, bo piasek po pierwsze albo zatka dziurki, albo po prostu zatrze pompę

zrób prosty test

Ruszt wykonany z rurek pcv obszyty agrowłókniną lub firanką czy innym materiałem o odpowiednio małym przekroju oczek .

chodzi mi o coś takiego fotki zaporzyczyłem z www.pkmd.pl

post-8160-14695711869649_thumb.jpg

post-8160-14695711869876_thumb.jpg

Opublikowano

No wszystko super pięknie i ładnie teoretycznie jest szansa że będzie to działać ale tak: firanka lub ta agrowłóknina ma jakąś tam przepustowość na to piasek powiedzmy około 5cm to powiedz mi jaka pompa musi być by to uciągnąć. W brew pozorom to naprawę duża powierzania a filtracji na pewno to to nie będzie spełniać oczywiście tylko przy piasku bo przy żwirze owszem.

Powiem inaczej jak masz jakiś mały zbiornik zrób test kilka rurek firanka lub agrowłóknina nasyp na to piasek w włącz pompę zobaczysz co będzie się działo moim zdaniem nic bo piasek zostanie przyssany do otworów rurek (nie przeleci bo jest firanka) ale nic poza tym nic się nie będzie działo a po pewnym czasie pompa będzie mielić powietrze.

Opublikowano

No to ja Ci po raz kolejny napiszę że nie ma prawa to działac przy piasku. Jest rewelacyjne przy żwirku i na pewno gdybym robił akwa roślinne czy paletkarium to bym się nie zastanawiał tylko właśnie kombinował w tą stronę. Ale przy piasku masz 2 opcje:

- zasysanie: zapchasz włókninę, firankę czy co tam wstawisz w 2 minuty i nic z tego nie będzie.. a dostanie się piachu do pompy to kwestia czasu

- pompowanie: zrobisz bagno w akwarium nic więcej.

Piach jest po prostu za lekki i za drobny. Pisanie nastego postu w tym temacie nie ma sensu. Co byś nie wykombinował, jakiej waty nie użył i czego nie przerobił... do piasku sie to nie nadaje.

A skoro do tej pory Cie nie przekonałem to proponuje za słowami yaro: zrób test. Weź rurkę, nawiń na nią wate, podłącz pompkę i wsadź do wiadra. Zasyp piaskiem. Niech się odstoi parę godzin. I włącz pompkę. Zrozumiesz dlaczego tak się upieram przy swoim zdaniu.

Opublikowano

Oki przekonaliście mnie . Szkoda że nic z tego nie będzie bo tyle nie wykorzystanego mariału filtracyjnego się marnuje :x .Może dzięki temu tematowi już żaden niedowiarek jak ja nie będzie się upierał żeby mieć podżwirówkę w Malawii :mrgreen:

Opublikowano

za parę miesięcy, znów ktoś powie - a ja jednak myślę że może się udać.

:D

co do materiału filtracyjnego - to on się nie marnuje w takim podłożu czy chcesz czy nnie jest pełno bakterii nitryfikacyjnych ;)