Skocz do zawartości

jeszcze raz filtracja do baniaka 270*70*60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na szybkiego.. jutro Ci to ładniej rozpiszę:

- woda z kranu zawiera chlor. Raz więcej raz mniej. Chloru pozbywamy się albo odstawiając wodę na około 24h najlepiej wkładając jakąś pompkę by "odparował" albo lejemy jakąś chemię co ma się pozbyć chloru. 3 metoda mówi (ja wyznaje ją jako jedyną rozsądną w dużych baniakach i przy pyśkach) lej wodę prosto z kranu ale... sprawdź czy akurat nie ma mlecznego koloru... bo znaczy to, że wodociągi dodały chloraminę.. na pewno nie raz widziałes jak się wodę do szklanki naleje...

Aby zminimalizować ilość syfu który wrzucamy w obieg zaproponowałem Ci 2 filtry wstępne czyli jeden sznurkowy na przykład 5 czy 20 mikronów który wyłapie syfki mechaniczne oraz filtr węglowy który wyłapie metale i właśnie trochę tego chloru.

I teraz tam. Wlewasz 200L wody do 800L z akwarium. Czyli do filtra trafia woda z 20% świeżej (czytaj z chlorem). Teoretycznie nie jest to najlepsze ale w praktyce tak się robi i na przykład u mnie w Świnoujściu gdzie woda jest tragiczna nie mam żadnego problemu.

A teraz Twoja opcja. 100% świeżej wody trafia na ceramikę. Czyli giną wszystkie bakterie nitryfikacyjne (pomijam, że jest to woda zimna itd). Dlatego lepiej aby wymieszała się ze starą i dopiero trafiła do sumpa w odpowiedniej proporcji niż dosłownie zabiła Ci sumpa w 3 minuty.

Jak masz pytania co do tej części.. to wal. Jutro po 11 będe mieć czas w pracy to mogę Ci to jakoś jeszcze bardziej rozpisać.

A co do podmiany samej wody. Zastanów się czy ma być w pełni automatyczna (jak właśnie te elektrozawory) czy wpółowie automatyczna - czyli sam odkręcasz zawór by woda szła do kanalizy i sam odkręcasz zawór by się dolało.

Automat to lenistwo. Nic nie robisz teoretycznie z wodą. Ale i tam kusisz sprzatać w akwarium, czyścić szyby, gąbki itd...

Dla mnie w przypadku pyszczaków nie ma to większego sensu. Wydasz tylko kase na elektrozawory. Jest to fajne rozwiązanie jak mieszasz wode z RO itd... ale do pyszczaków pytam się PO CO?

Półautomat... takowy posiadam - bajka. Sam decyduje ile wody odlewam, kiedy to robię itd. Żałuję tylko, że nie mam rury spustowej w salonie a sam kranik zasilający z zimną wodą.. ale niestety majster mi remont łazienki robił jak żona do szpitala rodzić poszła.. ja mu za bardzo nie byłem w stanie przypomnieć, że skoro chce zimną wodę w połowie salonu to kanalize oczywiście też... A że ja przez 3 dni nie trzeźwiałem.. to jego później przez tydzień nie było...

danielj: napisałem, że zamkniętym w moim rozumowaniu.. stare naleciałości z zabawy z chłodzeniem wodnym, rezerwuarami, łączeniem zbiorników itd... Co do węgla to się z Tobą nie zgodzę. Nie stosuje się go już od dawna jako podłoża dla bakteri.. tak jak sie nie używa napowietrzaczy itd bo nie ma sensu. Co do grzałek - tak nie używam. Nie mam ani jednej juz w akwa a wszystkie leżą i czekają na inne czasy. Co do pojemności złoża odpowiem tak: oczywiście masz rację. Ale skoro 2 śmieszne sznurki są wstanie działac u mnie (czytaj przekarmiane ryby i fantazja ułańska.. na przykład ostatnio intensywnie nawoże rośliny) i po 2 tygodniach od podmiany mam no2 - 0 i no3 - 10 no to sorry ale 100L złoże chyba nie potrzebne...

Nie miałem zamiaru udowadniać wyższości narurowców nad sumpem. Chodziło mi aby pokazać, że są alternatywy. Ja sie obroniłem przed sumpem tylko dzięki makokowi. Bo nawet jak szkło mi w domu już stało kombinowałem czy aby na pewno nie

wiercić dziura w dnie... ale dałem się namówić, entuzjazm yaro mi się udzielił... i jestem szczęśliwym posiadaczem bardzo wydajnej filtracji...

Opublikowano

Misyo , woda z kranu u mnie nie zawiera chloru , ani chloraminy :)

Pisałem o stałej podmianie wody czyli 30l dziennie , a nie 200 raz w tygodniu :D

Gdzie ja pisałem , że woda świeża trafia na ceramikę?

Od tego jest właśnie komora techniczna , czyli ostatnia , za ceramiką.

Po drugie , nawet jeśli trafi na ceramikę to nie wybije bakterii , nie ma szans , to nie kwas solny :!:

Nawet jeśli jest zimna.

Poza tym na zaworze można ustawić przepływ na np. 5l /h i nie ma problema:)

Co do samej konstrukcji podmianki.

A po co Ci elektrozawory?

W kibelku masz elektrozawory?

Ja nie , a do stałej podmiany można wykorzystać zawór spłuczkowy :D

Opublikowano

Misyo ja nie polemizuję nad wyższością jednej metody, ale w jednym zdaniu sam sobie zaprzeczasz, mianowicie wyrażasz czynną obawę o zalanie ceramiki w sumpie chlorem, a sam zalewasz swoje sznurki (o zdecydowanie mniejszym=miniej stabilnym) wodą z kranu i to 200-litrami :P

jakaś niekonsekwencja w wypowiedzi?? :wink:

i zgadzam się co do testowania narurowych... mamy je za krótko... i ciekaw jestem dlaczego yaro z nich zrezygnował tak uczciwie...

w sumie to Ci ryby zaczynają dopiero dorastać....... :wink:

Opublikowano

Co do zalewania ceramiki to odpisywałem szulo. W trakcje mojej odpowiedzi odpowiedź dał danielj więc po prostu na szybkiego mu dopisałem...

danielj: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Świnoujście znajduję sie na samym końcu łanćucha wodnego. Woda jest fatalna i wiecznie chlorowana.

makok: nie rozumiem. Przeciez woda do podmianki leci u mnie przez 2 filtry tj mechaniczny i węglowy prosto do akwa. Nie przechodzi przecież przez biologi od filtracji. To jest drugi obieg. Więc nie rozumiem w czym sobie zaprzeczam....

Makok: btw nie pamiętasz jak krytykowałeś wszystko co związane z sumpem? Przecież sam mnie od tego odwiodłeś znajdując milion argumentów za tym, bym sumpa nie stawiał (który to planowałem od samego początku) :lol:

Opublikowano

ok przeoczyłem że zamykasz obieg przed zalaniem kranówą... no ale w sumie projekt widziałem tylko raz - przy projektowaniu :P

a co do drugiej części to ja nikogo nie przekonuję - jedynie staram się być neutralny w kategorycznych stwierdzeniach co do filtracji, bo niekoniecznie nasze narurowe muszą dawać radę - będziesz miał tam dwuletnią obsadę z maluchami, podmienisz jeden biolog, bo przyjdzie na niego czas i się okaże że się zdestabilizowało... swoją drogą nie podejrzewam Cię akurat o regularne badanie wszystkich 3 parametrów cyklu :P:lol:

stąd bezkrytycznie nie polecam jednej jedynej filtracji...

a od Twojego sumpa to odwiodła Cię wyłącznie jedna rzecz: "ależ to potwornie chlupocze..." (Twoja wypowiedź o moim sumpie :P )

nie musiałem nawet specjalnie argumentować :P

Opublikowano

Heh ale czasami mi się nudzi i robie testy... nawet na KH i GH znalazłem w kartoniku z duperelami. Wogole o nich zapomniałem.

Tak sobie myślę, że jak już sie fizycznie przeprowadzę to postawię sobie sumpa ;D Nie dlatego, że jest mi opn niezbędny do życia a po to by się znowu pobawić... Mój ukochany dział DiY jest przeze mnie mocno zanidbany i czas coś pokminić i pomarudzić ;D

Chociaż najbardziej to mam ochote na jakieś paletki z roślinami, CO2, RO i sondami ph, komputerem, 3 elektrozaworami itd.... Nic nie poradzę, że lubie kombinować :D

Opublikowano

Jeśli tak lubisz kombinować , to akwarystyka morska byłaby dla Ciebie rajem:)))

Te wszystkie odpieniacze , pompy dozujące , kalkreaktory , automatyczne dolewki , komputery , kalkmixery , no normalnie można się podniecić , jeśli ktoś lubi takie kombinacje:)

Opublikowano

Dobra panowie wydaje mi sie ze ten temat trochę zboczył z toru, mnie naprawde nie interesuje kto co ma zamiar zrobic w przszłości tylko co proponujecie za filtracje do mojego baniaka. Jeśłi pomysły sie juz skończyły to bardzo proszę o nie zaśmiecanie tego wątku.

Ja ze swojej strony powiem tylko tyle rozmawiałem z Waldkiem i jes mozliwość zrobienia podmiany tak jak mówiłem ja ale i też jak pisał Misyo (Misyo twój pomysł jest jednak lepszy) :). Podmiana nie bedzie oparta na zadnych elektro zaworach i innych usrojstwach, będą zwykłe zawory jeden na spuście do kanalizy, drugi na świeżą wodę i to koniec. Dlaczego? bo elektronika może zawsze zawieść a tak odkręcem zawór spuszczam ile chce i kiedy chce i dolewam.

Zastanawia mie tylko czy konieczne jest umieszczanie jakiegoś wkładu weglowego na rurce ze swieżą wodą, inaczej czy jest to wymagane czy raczej to taki zbędny dodatek. Powiedzcie mi proszę jeśli jest to konieczne to czy macie jakis pomysł na zamontowanie takiego filtra i jaki miał by to byc filtr i gdzie to mozna kupić.

Opublikowano

danielj: tak.. ale CCC (Cena Czyni Cuda) :lol: I z drugiej strony jest za duzym bałaganiażem... Coś bym nie zrobił na czas.. ale wciąż myślę...

szulo: kurcze piszę o tym już z 6 post ;D Że elektrozawory dają radę ale nie przy pyszczakach bo nie są potrzebne ;] Taniej i prościej zrobić to na zwykłych zaworach...

Co do filtra węglowego to Ci nie odpowiem czy jest obowiązkowy czy to gadzet. Z jednej strony wpuszczasz świeżą wodę prosto z kranu do akwarium... Ja u siebie zamontowałem. A konstrukcja banalna. Kranik z wodą doprowadzony do salonu, zamontowany 1 lub 2 filtry narurowe połączone śrubunkiem i przymocowane do ściany czy szafki i z nich wyjście już najlepiej z pcv do trójnika zamontowanego na rurze z sumpa do akwa...

Zobacz do mojego opisu jak ja to zrobiłem... i tyle. A i zamontuj sobie zawór za filtrami a przed trójnikiem. Kosztuje ze 25pln ale myślę że ułatwi Ci ewentualne wymiany wkładów.... Za 2 narurowce, wkłady, śrubunki i zawory dasz jakieś 130pln. Ale ja twierdze, że warto. Ale to moje zdanie ;D

A i na temat naszych dywagacji.. uwierz mi, że na tym forum powstało bardzo dużo ciekawych rzeczy właśnie dzięki takiemu oftopowaniu... Więc nie krytykuj tego.. co innego jakbyśmy gadali o wszystkim tylko nie o Twoich pytaniach.. ale na każde Twoje odpowiadamy w miare możliwości.. a i off topy też nie są o samochodach.... 8)