Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coraz częściej w akwarystykach można zobaczyć bardzo młode zszarzałe saulosi i wcale to nie muszą być samce, widuje się tez podobne szare red redy czy socolofi a już całkiem często yellow ... niestety jest to jeden z częstszych objawów zdegradowania ryb chowem wsobnym ... choć nie zawsze tak jest

I dlaczego tak się rwiecie do zamykania tego tematu ;)

Opublikowano

bylem ostatnio w zoologiku i widzialem malutkie saulosi takie czarnawe sam nie wiedziale o co chodziło.czy to jakas zła hodowla czy cos.

u mnie nasomiat zaczely czarniec( wygladaja jakby bylylekko brudne) po 2 miesiacach, ale nie wiem czy wybarawiaja sie na samcow, bo do niektorych lekko poczernialych sie inne saulosi zalecają, wiec sam nie wiem. natomiast niektore saulosi oprocz tego ze lekko czarnieja to mają dolnej płetwy , brzeg czarny wiec tu pewnie napewno bedzie samiec.

Opublikowano

Mimo wszystko nie wykluczyłbym tego o czym pisałem wyżej ... saulosi coral które widziałem tez z początku były OK a później stopniowo szarzały i są brzydkie trochę jak stare johannii ... być może masz jednak same samce choć nie jest i wykluczone, ze to czasowe i nie przejdzie ... bo i takie zjawiska widziałem, szarzenie saulosi to często efekt złego samopoczucia o ile nie ma to stałego charakteru to nie ma czym się martwić,

Opublikowano

Jeśli chodzi o saulosi - Hari poruszył temat rzadko poruszany, niestety mnogość tych ryb i zapotrzebowanie na nie spowodowało że w obiegu znalazło się pełno ryb z chowu wsobnego, jest to do nieuniknięcia, bo kolega ma - dał następnemu, i tak wkółko, to samo dzieje się z Yelowkami, nie mówię że każdy kto kupuje saulosi ma słabe egzemplarze jedynie, że jest takich osobników na rynku bardzo dużo.