Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

spiętrzenie zależy od grzebienia i od mocy pompy tak mi sie wydaje robilem taki eksperyment u siebie w akwa.dając małą pompe woda powoli spadała przez grzebień tzn standartowy grzebien aquamedica a jak podłączyłem dużą pompe to woda przeleciała prawie nad grzebieniem.

Opublikowano
. najmocniej przepraszam że nie zatrybiłem :oops: . Pomyliłem Twój nick z innym i tak wyszło moje :shock: .

Ależ nic nie szkodzi :lol: jestem jeszcze młodym (stażem )forumowiczem i mało rozpoznawalnym :? (mam nadzieję że to się zmieni)

Co do spustu wody zrezygnuj z rurek z tego powodu że jest mało bezpieczny system podatny na zapowietrzanie i trudny w regulacji wcześnie był juz poruszany ten problem

viewtopic.php?f=25&t=3558&start=0

Opublikowano
Co do spustu wody zrezygnuj z rurek z tego powodu że jest mało bezpieczny system podatny na zapowietrzanie

Faktycznie, zapowietrzanie, nie pomyślałem o tym że woda spadająca tworzy bąbelki które będą się gromadzić w górnym kolanie przelewu :shock: . Ale bym jaj narobił :roll: . Ze wstępnych wyliczeń wyszło mi że mój sump będzie za mały na przyjęcie wody spiętrzonej nad grzebieniem. Poczekam jak Ty shinuk uruchomisz swoją filtrację i będę mógł coś świerzego naśladować. Bez obrazy oczywiście, dla wszystkich kolegów którzy posiadają już działającą filtrację, opartą na sumpie :wink: .

Opublikowano

Właśnie, zapomniałem że Makok zrobił kalkulator :oops: . Mam nadzieję że projekt czymś zaowocuje. Może będzie tak że będę czekał do dnia kiedy będę mógł wkleić komin :( . Przeróbka szafki nie jest narazie możliwa, bo akwa na niej stoi. Jeżeli przerobiłbym jedną ściankę, to by wiele rozwiązało.

Czy testował ktoś pompę Aquabee 2000/1 :?:

Opublikowano

[ Poczekam jak Ty shinuk uruchomisz swoją filtrację i będę mógł coś świerzego naśladować.

Ja niestety też nie ustrzegłem od błędu :x który mógł doporowadzić w skrajnym przypadku (wyjątkowy pech) do zalania mieszkania.Naszczęście jest też już panaceum trzeba będzie wkleić paski (szkło pcv )i podwyższyć sumpa