Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co ma kula do korala ;] Ty chyba mylisz pojecia :D

On rybom nie zaszkodzi, powiedzialbym, ze bedzie nawet uzyteczny.. Moze nie jako dekoracja, bo najzwyczajniej nie pasuje, ale jako bufor, jako zloze dla bakterii w sam raz..

Prosze, tak na marginesie, nie podniecaj sie i nastepnym razem sprobuj napisac cos bardziej zrozumiale:)

Opublikowano

aa kula do korala nie ma nic,ale to przenośnia którą chciałem ci wytłumaczyć jak trzeba postępowac z ludzmi żeby nie podobały im sie takie kule z rybką.dlatego na tym przykładzie ty jako nibyyy fachowiec powinieneś mi powiedziec no nawet nie tylko mi tylko ludzią którzy pytają ze skała martwa do akwa malawi będzie wyglądała nienaturalnie.a nie pisać ZE CO SE WSADZISZ TO BEDZIESZ MIAł ZEBY CI SIE PODOBAłO BO NIE BEDZIESZ TEGO OGLąDAł. cytuje tutaj twojąwypowiedz,a i widze ze nie jestem pierwszy który takąodpowiedz uzyskał.

Opublikowano

hepatus - może przeczytasz wszystkie posty jeszcze raz i ochłoniesz?

jeżeli uważasz że ktoś spędzza czas na forum, tylko po to aby odpowiadać na kogoś "focha" to się grubo mylisz.

Zadałeś dziwne pytanie, wiec to ci powiedzieli, bez obrażania ciebie itd. natomiast ty się pienisz.

Zadaj pytanie precyzyjnie i wszystko będzie jasne.

Wystarczyło:

Czy wystrój z martwego korala będzie biotopowy ?

i usłyszysz konkretrną odpowiedź - NIE

Czy jak dam korala to czy zaszkodzi to rybom

NIE

Jak wsadzę rybę do kuli to czy będę mógł jej zapewnić dobre warunki?

NIE

Jasne pytanie to i jasna odpowiedź - Nie porównuj kuli do wystroju akwarium bo to inna bajka.

Opublikowano
i widze ze nie jestem pierwszy który takąodpowiedz uzyskał.

bo większość z nas nie wcina się nikomu w jego akwarium, jeżeli tylko nie robi się rybom krzywdy.

A jak akwarysta lubi mieć zamek, ubota i nurka w akwarium 720 l to niech mu tak będzie nikt mu tego nie zabroni - to jego akwarium - a rybkom ten zamek będzie latał.

Opublikowano

Mysle hepatus ze troche pojechales po sabotage i tak jak yaro napisal ochlon troche.

Zadales malo konkretne pytanie to i odpowiedz jest taka. Musisz rozroznic i odpowiedziec sobie czy chcesz zrobic akwa typowo biotopowe czy nie. Jesli tak to martwy koral odpada tak samo jak roslinki. Jesli chcesz sobie "urozmaicic" malawi to wrzuc koral naprawde ladnie w akwa wyglada super sie do niego przytwierdza anubiasy a do tego biologicznie uzdatnia wode, wiec martwa skala koralowa jest naprawde porzyteczna ozdoba, niewspominajac o tym ze maluchy maja swietna kryjowke.

Na przyszlosc proponuje konkretniej zadawac pytania i nie unosic sie tak bo to nie o to tu chodzi. A akwarium ma sie Tobie podobac a nie innym uzytkownikom forum :D

Opublikowano
aa kula do korala nie ma nic,ale to przenośnia którą chciałem ci wytłumaczyć jak trzeba postępowac z ludzmi żeby nie podobały im sie takie kule z rybką.dlatego na tym przykładzie ty jako nibyyy fachowiec powinieneś mi powiedziec no nawet nie tylko mi tylko ludzią którzy pytają ze skała martwa do akwa malawi będzie wyglądała nienaturalnie.a nie pisać ZE CO SE WSADZISZ TO BEDZIESZ MIAł ZEBY CI SIE PODOBAłO BO NIE BEDZIESZ TEGO OGLąDAł. cytuje tutaj twojąwypowiedz,a i widze ze nie jestem pierwszy który takąodpowiedz uzyskał.

Zasadnicza różnica to taka, że kulą zrobisz krzywde rybie, koralem w Malawi juz nie. O czym pisał yaro.

To czy cos jest bardziej naturalne od innego to rzecz mocno naciągana, myslisz, ze jezioro pełne jest skaly wapiennej i piaskowca? Nie... Jak zapytasz, czy mozesz wlozyc korzen debu, odpowiem NIE bo zaszkodzisz rybom, jak zapytasz o kokosa - odpowiem nie, ale jak pytasz o koral, optoczaka, wapien, marmur, zamek, czy nurka - odpowiedz bedzie zawsze taka sama JAK TOBIE SIE PODOBA TO OK, RYBA KRZYWDY NIE ZROBISZ... jedynie mozesz uderzyc w gusta ludzi co bardziej wrazliwych na kicz...

To czy ktos zrobi sobie z tło ze szkieletu koralowca, czy porąbie lupka jest mi obojętne, bo oba sa dla mnie tak samo beznadziejne, ale ryba nie przeszkadzaja, wiec jak komus ma sie podobac..?

Poza tym nie jestem zadnym fachowcem... Jak juz skoncze szkole to moze wtedy... Poki co jestem pasjonata-hobbysta.

No i dalej nie rozumiem po co Ty w ogole zalozyles takiego posta?

Np myslalem, ze moze pytasz o przydatnosc koralowca (napisal Ci o tym daniel), bo o to, czy szkielet morskiego zwierza pasuje do wystroju akwarium z afrykańskim biotopem - myslalem, ze wiesz...

Mysle hepatus ze troche pojechales po sabotage

:lol: