Karol_P Posted January 4, 2009 #1 Posted January 4, 2009 Nie wiem czy pisze w dobrym temacie, jakby co proszę o przeniesienie do odpowiedniego. A więc od zawsze chciałem mieć w domu kawałek Tanganiki, kiedyś niebyło mnie na to stać więc postawiłem akwarium z malawi. Teraz mam odłożone troszkę pieniążków i postanowiłem wrócić do pomysłu z tanganiką. W związku z tym chciałbym sprzedać moje obecne malawi oto co miałbym do sprzedania: Akwarium 240L (proste) z plastykową pokrywą wromak na 2 świetłowki (bodajże 30w) stan BDB niemal jak nowe. Duże łupki filitowe około 60kg Około 40kg piasku (kolor jasno żółty wpadający w biel) Tło strukturalne z motywem malawi (120cm) Filtr biologiczny JBL250 (ma jeszcze ze 2 lata gwarancji) Ile realnie byłbym w stanie uzyskać za to wszystko. Ewentualnie może ktoś z Was chciałby coś zakupić. Planuje zmiane akwarium w okolicach czerwca 2009. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
danielj Posted January 4, 2009 #2 Posted January 4, 2009 A powiedz mi proszę co Ty chcesz za Tanganikę założyć , że to akwarium , oraz ten sprzęt Ci nie odpowiada , bo nie rozumiem co chcesz zmieniać? I jeszcze jedno pytanko:dlaczego niby założenie tanganiki , ma być droższe od zaożenia Malawi?
Karol_P Posted January 4, 2009 Author #3 Posted January 4, 2009 A powiedz mi proszę co Ty chcesz za Tanganikę założyć , że to akwarium , oraz ten sprzęt Ci nie odpowiada , bo nie rozumiem co chcesz zmieniać? I jeszcze jedno pytanko:dlaczego niby założenie tanganiki , ma być droższe od zaożenia Malawi? Z tego co mi wiadomo Tanganika potrzebuje większego zbiornika (planuje mieć 2-3 stada). Obecnie mam 120cm, Tanganike planuje 150cm bo takiej długości mam komode i obecnie wygląda to nienajlepiej. Ryby z Tanganiki są nieco droższe niż te do malawi.
danielj Posted January 4, 2009 #4 Posted January 4, 2009 Hmm... ja mogę Ci pokazać ryby z Malawi kilkakrotnie droższe niż tanganikańskie:) Myślisz o tropheusach , czy o mięsożernej tanganice? Bo jeśli te pierwsze , to rzeczywiście baniak za mały , ale jeśli mięsożerna to baniak może być
Karol_P Posted January 4, 2009 Author #5 Posted January 4, 2009 Hmm... ja mogę Ci pokazać ryby z Malawi kilkakrotnie droższe niż tanganikańskie:) Myślisz o tropheusach , czy o mięsożernej tanganice? Bo jeśli te pierwsze , to rzeczywiście baniak za mały , ale jeśli mięsożerna to baniak może być Zdecydowanie Tropheusy, od zawsze bardzo mi się podobają, a z tego co wyczytałem to takim minimum dla nich jest właśnie 150cm i litraż większy niż 300L. Tak więc trzeba będzie coś zmienić żeby rybkom było możliwie najwygodniej
eremita Posted January 6, 2009 #6 Posted January 6, 2009 witam ja miałem tropheusy w akwa 320l 160/40/50h miałem tam trzy stada najpierw dubois bemba i moliro najpier odłowiłem duboisa jak podrosły dmoliro zaczeły wicinac bembe wiec tez musiałem odłowic. dlatego wydaje mi sie ze w takim zbiorniku to najlepiej trzymac jeden gatunek. cyba ze bedziesz maiał 150długie ale wyższe i szersze to ewentualnie 2 ale przy trzech jak dorosna bedzie krucho. łatwiej jest sprzedac pojedynczo zalezy komu bedziesz sprzedawał bo jak ktos co bedzie porownywał z cenami sklepowymi to zrob 50% cen sklepowych a jak przez net to 50% cen z netu ewentualnie troszke drożej. piach sobie zostaw do tanganiki bo tropheusy tez musza miec piasek:)
sysgone Posted January 6, 2009 #7 Posted January 6, 2009 Panowie, trzymajcie się tematu. Wątek tanganikański jest poboczny, więc nim nie podążajcie ;-)
Recommended Posts