Skocz do zawartości

Pierwsze Malawi - zbiornik 240L (obsada i nie tylko)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na początek chciałbym podziękować za stworzenie tego forum, które stało się dla mnie nieocenioną skarbnicą wiedzy o biotopie malawi. Mam nadzieję, że udało mi się na bazie przyczytanych tu informacji przygotować poprawnie zbiornik i po 4-tygodniowym oczekiwaniu będę mógł przystąpić do jego zasiedlenia. Poniżej parametry mojego akwarium i planowana obsada.

Akwarium:

240L (120x40x50)

Podłoże:

piasek

Skałki:

piaskowce

Filtracja:

wewnętrzna

Resun SP-2500L (1400 L/H)

zewnętrzna

Tetratec EX 600 (600 L/H) - 3 pojemniki zasypane ceramiką (Fluval Biomax i Eheim Substrat)

Unimax Professional FZKN 250 (650 L/H) - 3 pojemniki zasypane ceramiką (Fluval Biomax i Eheim Substrat), 1 pojemnik z Zeolit (ZeoWonder), wylot zaspany bio filter balls Tetratec

Roślinność:

brak

Parametry wody:

Data, PH*, KH*, GH, NO2, NO3**, ºC, Dodatkowy komentarz

2008-12-05, -, -, -, -, -, -, Start akwarium

2008-12-18, -, -, -, -, -, -, 5 rybek startowych (Danio) + woda z akwarystycznego

2008-12-21, 7.8, 9, 20, 0, -, 26

2009-01-01, 7.8, 9, 20, 0, -, 26

* - zastanawiam się nad dodaniem sody bo wdaje się że bezpieczniej byłoby mieć więcej, ale z drugiej strony może dałoby się nie używać chemii (sugestie?)

** - czekam na dostarczenie zakupionego testu, więc póki co nie potrafię sprawdzić tego parametru

Planowana obsada:

Maylandia estherae OB morph

Pseudotropheus msobo

Labidochromis caeruleus "yellow" (???)

Piszę tego posta głównie w kwestii moich wahań co do obsady. Bardzo chciałbym mieć w moim akwa Maylandia estherae OB morph z Pseudotropheus msobo i z tego co przeczytałem to oba gatunki mają podobne wmagania żywieniowe, oba gatunki nie należą do szczególnie agresywnych więc powinny móc egzystować w jednym zbiorniku. Mogę prosić o opinię?

Pewnie każdy początkujący ma ten problem, że chciałby więcej niż powinien i nie tak jak trzeba więc poddając się temu nurtowi zastanawiam się głośno czy w moim zbiorniku miałbym miejsce na trzeci gatunek i czy do obu wcześniej wymienionych mógłbym dołączyć Labidochromis caeruleus "yellow" (co do agresji to chyba nie byłobo problemów ale dużo gorzej wygląda to patrząc z punktu widzenia odżywiania). Proszę o opinię?

I na koniec chciałbym zapytać o to gdzie w Warszawie mógłbym kupić w/w gatunki (sklep lub może któryś w forumowiczów byłby skłonny odsprzedać/odstąpić)?

Pozdrawiam,

Andrzej

Opublikowano

Szczerze mówiąc zrezygnowałbym z Caeruleusa i zostawił pozostałe dwa gatunki. 3 gatunki w 240l są akceptowalne, ale OB to masywna ryba, Msobo tez najmniejszy nie jest, będzie im wygodniej "we dwoje". Reszta, którą opisałeś, jest w porządku. Myślę, że ryby możesz już wpuszczać.