Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chaciałbym się zapytać posiadaczy non mbuny, czy prawdziwe są opinie, że w akwarium z tą grupą nic się nie dzieje, jest nudno i wogle?? I jeśli ktoś miał non mbune i mbune, to żeby porównał zachowanie obu tych grup i czym się różnią ich zachowania :wink: . Zmieniam akwarium i zastanawiam się czy nie zmienić obsady z mbuny na non :wink:

Opublikowano

miałem np demasoni o czym wiele razy pisałem na forum - były gonitwy i bitwy - zrozumiałe - znane u tego gatunku - widowiskowe, jesli ktoś jest gotów ponosić tego konsekwencję :roll:

mam np aulonocary gdzie obecnie dwa 5cm samce już w pełni wybarwione toczą boje... nie są one tak ciężkie jak powyżej, ale żeby było nudno i niewidowiskowo to w życiu się nie zgodzę :P

poza tym żaden nawet najpiękniejszy z moich poprzednich samców mbuny, nawet w połączeniu z samicami nie wyglądał tak jak którykolwiek z wybarwionych samców z obecnej obsady... bajka :wink:

Opublikowano

Nic bardziej mylnego niż uznawanie non mbuna za nudne ryby. Nawet miłośnicy walk też nie stracą, walka dorosłych aulonocar czy copadichromisów jest chyba bardziej efektowna niż walki mbuna. Gdybym miał porównać to mbuna bije się jak waga lekka no czasem średnia a non mbuna jak ciężka ;). Dla mnie nie to jest najważniejsze a i tak mam na co popatrzeć, zaloty i same tarło to majstersztyk, zazwyczaj bardziej długotrwałe i spektakularne. Kolorystyka ... inna ... samice kopciuszki ale samce palce lizać. Różnorodność zachowań też jest ogromna bo przecież freika to inna ryba niż aulonka a te jeszcze inne niż protomelas itd itp.. Wszędzie gdzie stworzyłem mix mbuny z non mbuna nie wiem co bardziej przyciąga moją uwagę bo i afra cobwe cudo i msobo prześliczne ale i borleika bajeczka a w urodę lethrinopsika nigdy bym nie uwierzył zanim nie zmiękczył mi kolan gdym go zobaczył live ;). Wskazanie lepszych ryb z Malawi jest po prostu nie wykonalne. Marsa krokodyle gdy się trą w baniaku to odruchowo odsuwasz się od szyby, żeby nie wyłapać w oko ;) potęga ... ale i afry u kolegi gdy tłuką się na pograniczu rewiru to są tak prześliczne, że na miejscu ich właściciela za nic bym się ich nie pozbył. Niepozorne i obstukane yellow ( dobrej jakości ) czy saulosi nie są też gorsze. Widok srebrnej i śledziowatej aulonki wciągającej z powrotem do pyska maluszki to coś niepowtarzalnego. Zachowania są zbliżone z tym, ze mbuna jest bardziej dynamiczna a non mbuna bardziej zróżnicowana ... najlepiej mieć obie grupy a gdy nie można to albo mixować albo po jakimś czasie zmienić choć osobiście ryby traktuje podmiotowo i nie lubię ich zmieniać. Każda z grup ma plusy i minusy, ot choćby krokodylki muszą mieć te 2 metry szkła, kopciuszki samiczki u non mbuna. Musisz usiąść i pomyśleć i wziąć pod uwagę wiele aspektów, zachowanie to ostatnie czym powinieneś się przejmować ... non - mbuna to pyszczaki w pełnym tego słowa znaczeniu, inteligentne i zawadiackie pielęgnice a nie welonki ;).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A tam ja walki nawet naszego Endriu zapamiętam, niektóre nawet cios po ciosie bo niewiele tego było :mrgreen: . Wszystko kwestia gustu. Walki Tysona były super. Jednak widać nawet po tym ze są różne gusta :mrgreen: .