Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panel odpada, bo nie chcę zmniejszać akwarium, tym bardziej, że prawdopodobnie będzie tam pływała non mbuna więc czym więcej miejsca tym lepiej :wink: . Zastanawiam się nad tym FBF, jeśli miałbym go mieć pod akwarium, to woda z niego musiałaby się podnieść na ok. 1,5m wysokości, jaka pompa dałaby radę??

nie będę typował pompy - osoby znają moje upodobania, ale nie wytypuję czy się nada - natomiast mam pewne wątpliwości co do FBFa pod akwa...

znaczy może tam stać, ale zastanawiam się czy problemem nie będzie regulacja "ruchu złoża" w kontekście pompy+grawitacji i zapychających się prefiltrów - trzebaby się nad tym zastanowić :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Napewno filtracja w moim akwarium będzie oparta na FBFie. Będzie to FBF taki jak ma bofk(taka rura) i zastanawiam się czy może on stać w akwarium? Jeśli tak to byłby schowany w rogu akwarium i jak dla mnie byłoby idealnie :wink: . I jeszcze jedno pytanie, czy nie dałoby się zrobić FBFa w korpusach filtrów narurowych, nasypując do nich piasku?

Opublikowano

Patrząc konstrukcyjnie, można wykorzystać korpus, podłączając wejście wody na wylocie z korpusu + zamocowanie rurki doprowadzającej wodę na dno i gąbka która zapobiegnie wydostawaniu się piasku z korpusu. Problem powstaje taki że korpus jest chyba za mały i znawcy powedzą że raczej odpada. Myślałem już o tym i małem nawet wstępną koncepcję ale do mnie nie przemawiają FBF-y. :wink:

Opublikowano

Kurcze monotematyczny się robię.. ale po co robić fbfa skoro można włożyć sznurek w ten korpus i mieć biologa?

Dla mnie fbf ma jedną zasadniczą wadę. Łatwo go spartolić.. I jest po prostu niestabilny dla mało wprawionej osoby...

I tak jak ja ostatnio miałem... 16 dni poza domem... to bym sie zestresował, że to mi przepływ za bardzo spadł, a że może coś nie tak... A tak pełen luz po 16 dniach mi trochę przepływ spadł ale dla klasycznego złoża to bez znaczenia praktycznie... (heh klasyczny sznurek znaczy się :lol: )

Opublikowano

jeżeli go zabudujesz że nie będzie go widać a zarazem nie utrudnisz sobie z tego powodu dostępu do niego widać będzie co się w nim dzieje możesz go włożyć

Opublikowano

To w takim razie postanowione-będzie FBF :wink: . Chcę jeden róg z tego akwarium poświęcić właśnie na filtr, grałkę, pompe, wloty i wyloty, wszystko będzie się znajdowało za olbrzymim kamieniem, i w akwarium nie będzie widać sprzętu :D

Opublikowano

pewnie że może być w akwa :wink:

imho FBF może być wszędzie... jedynie pod akwarium trzeba pokombinować żeby poprawnie pracował... a tak może być wszędzie...

i nie prawda Misyo że można go spartolić - dużo wybacza wbrew pozorom

u mnie np wywaliło z niego 1/3 piasku w tydzień i się ustabilizował - jednym słowem: nasypałem za dużo :lol:

ale nowego zbuduje w/g ulepszonego projektu - imho w klasycznym ściętym ku dołowi (taki jak na serwisie) trzeba zamienić wlot z wylotem prowadząc tą rukrę wewnątrz od tego dugiego otworu (niż na projekcie), a "powrót" żeby był tam gdzie orginalnie wlot - mniej piachu wydostaje się na zewnątrz, ponieważ piach w takim filtrze porusza się po elipsie (nie mówię o samym "wrzeniu").... no ale którz np mógł to wiedzieć :wink:

trzeba było dwóch tygodni obserwacji