Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomiary z dzisiaj tj 27.12

PH 7,5

NH3 0

NO2 1,6

NO3 25

KH 3

GH dalej test nie wychodzi nie wiem co robie zle.

Wyniki pomiarów jak narazie ok? Czy potzrbna jakas interwencja?

Opublikowano

NO2 tragiczne

co robisz aby ne mieć tak niskiej twardości wody?

stosowałeś sodę?

czasem teraz jej nie syp, bo zrobisz masakrę.

Opublikowano

GH może Ci nie wychodzić ze względu na miekką wodę. Jaki masz test? Jak Ci się nudzi to przetestuj sobie wode w kranie - dobrze jest wiedzieć jakie masz parametry wodociągowej.

Opublikowano
NO2 tragiczne

co robisz aby ne mieć tak niskiej twardości wody?

stosowałeś sodę?

czasem teraz jej nie syp, bo zrobisz masakrę.

Nie stosowalem sody. Co do twardości to narazie nie robie nic. Mam kupiny preparat na podniesienie ph z Tropicala Aqualkal ale jeszcze go nie uzywalem. A co do NO2 to jak moge zareagowac? Narazie jedyne co zrobilem to dolewalem nitrivec i mam w zbiorniku zbrojniki, kilkanascie sztuk mlodziezy po 1cm kazdy (do odlowienia, moze ktos chetny? :) ) oraz 21 swiderkow. Moze stezenie NO2 byc spowodowane tym ze przed wyjazdem na swieta sypnalem troche wiecej pokarmu dla swiderkow? Ogólnie zbrojniki karmie sporadycznie bo wrzucilem troche glonkow z ogolnego akwa i jakos sobie radza ale przed swietami wpuscilem swidry i chcialem je podkarmic.

GH może Ci nie wychodzić ze względu na miekką wodę. Jaki masz test?

Woda moze byc rzeczywiscie miekka bo kiedys robilem test, nie w celach akwarystycznych i taka wyszla. Testy mam Tetry.

Opublikowano

zdecydowanie że dużo pokarmu, powoduje zwiększenie NO2

jednak gdybyś miał dojrzałe akwarium to takie skoki nie powinny się zdarzać.

nie martwiłbym się narazie miękkościa wody - z tym poradzisz sobie potem, teraz musi akwarium dojrzeć.