Marcin0603 Opublikowano 21 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Czy ktoś wie jak współżyją ze sobą w jednym akwarium gatunki, które przede wszystkim pływają w toni? Np. Labeotropheus trewavasae z pseudotropheusem acei? Takie połączenie było by dobre, czy często dochodziłoby między nimi do walk?
yaro Opublikowano 21 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2008 nie dochodziło by pomiędzy nimi do walk, acei zazwyczaj większość ryb olewa. dla tych gatunków musi być duże akwarium, więc zastanawiam się jakie inne gatunki chciałbyś w nim umieścić?
Marcin0603 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Czytałem, że acei nie zwraca uwagi na mniejsze gatunki, ale jakby to wyglądało z dużym labeotropheusem? Myślałem o akwarium 375l dodatkowo z red redem, ale pytam tak z ciekawości o połączenie takich 2 gatunków.
yaro Opublikowano 21 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 21 Grudnia 2008 wydaje mi się że takie połączenie będzie spoko
Ed Opublikowano 21 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 21 Grudnia 2008 U mnie jest dokładnie tak jak napisał yaro, czyli Acei olewa praktycznie każdy inny gatunek. Ale na pływaniu w toni to się troszkę zawiodłem, znaczy się liczyłem do dużo więcej ale to akurat może być specyfika mojego baniaka.
Marcin0603 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor #6 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Fajnie by było jakby w tym wątku wypowiedział się kisor, bo ma oba te gatunki, więc czekam na jakąś odpowiedź
yaro Opublikowano 23 Grudnia 2008 #7 Opublikowano 23 Grudnia 2008 do acei proponuję jakąś pompę cyrkulacyjną umieścić w toni wodnej - uwiebiają być w tym miejscu gdzie woda płynie strumieniem.
kisor Opublikowano 26 Grudnia 2008 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Marcin, ja mam te ryby dopiero młode, acei black mają 6-7cm, natomiast kulfoy tylko 5cm (i tylko 4 sztuki). Na razie to wszystkie ryby zachowują się podobnie. Wszystkie razem żerują na środkowym kamieniu, jak jedne siedzą przy dnie, to reszta też, jak acei pływają, to reszta też. Także jakieś obserwacje będę mógł opisać po roku
Rekomendowane odpowiedzi