Skocz do zawartości

Ocena i częstotliwość podawania pokarmów - Saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatecznie uzbierałem taką "kolekcję" pokarmów (posegregowałem je w zasadzie jakością :P ) :

1. Hikari Cichlid Excel 57g (jakieś 100ml)

2. JBL Spirulina 40% Premium 100ml

3. JBL Novo Malawi 100ml

4. Tetra Pro Color 500ml

5. Tropical Malawi 1l

6. Mrożony oczlik

7. Może być też sałata 8)

Jaki zrobić z tym porządek? To znaczy jak często dawać który pokarm?

Dodam, że Hikari sauloski póki co praktycznie nie chcą jeść (o wiele mniej je to interesuje niż płatki, np. Spirulina JBL'a)

Opublikowano

nie ma jakiegos planu stricte co do podawania pokarmow. dieta ma byc urozmaicona i tyle.. 2-3 razy dziennie karmionko, zawsze czyms innym jak dasz rade. raz w tygodniu mrozonka i np. w niedziele dieta ( odtluszczenie - ale to przy troszke wiekszych rybach).

Opublikowano
dobre-niedobre. Nie zaszkodzi. Zawiera kilka dobrych produktów. Ja karmie inaczej ale ten zestaw jest ok.

Chętnie się dowiem. Ale jaką masz obsadę? (to przecież też jest ważne). Ja prawdopodobnie będę miał saulosi + rdzawe. Jakie pokarmy wtedy polecacie? Oczywiście będę robił także domowe obiadki dla rybek :-)

Opublikowano

Podstawowym pokarmem moich ryb (aktualnie red-red, wcześniej mainagno. johanii, ceruleus, auratus) jest hikari excel. Moim zdaniem bardzo dobry pokarm w dobrej cenie. dodatkowo karmie dainichi vegie fx i płatkami OSI (dla paletek z solowcem) 2x w tygodniu dostają shrimp-mix własnego wyrobu i 2-3 razy w tgodniu żywą drosophilę. Excela dostają raz dziennie, OSI też raz dziennie. gotowe pokarmy daje po kilkanaście granulek/okruszków a mrożonke i muszki raczej obficie. Dla Twoich ryb to taki zestaw może być za ciężki, ale moim wyraźnie służy.