Marcin0603 Opublikowano 14 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mam pytania w sprawie gatunku z tytułu, czy nadaje się on do obsady typowo roślinożernej?? I do jakich rozmiarów dorasta?? Bo doczytałem że rośnie tak duży jak maylandia estherae, ale nie wiem czy to prawda...
yaro Opublikowano 14 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2008 rośnie taki jak redzik. parallelus jest wszystkożerny, jednak niezbyt chętnie łączył bym go z rybami typowo roślinożernymi - choć nie będzie to jakieś kategoryczne uchybienie
Marcin0603 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dzięki za odpowiedz, miałem nadzieje, że rośnie trochę mniejszy... A co do diety, to mam red redy i labeotropheusy więc dieta jest roślinna.
Bartus_M Opublikowano 19 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Gdyby Kolega zdecydował się na tą rybę, polecam przemyśleć sprawę ponieważ ryba znajduje się na czerwonej liście.
kisor Opublikowano 19 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Gdyby Kolega zdecydował się na tą rybę, polecam przemyśleć sprawę ponieważ ryba znajduje się na czerwonej liście. no jest, ze statusem LC (least concern), to już bardziej niepewną sytuację ma cyaneorhabdos, johanii, interruptus, joanjohnsonae, dialeptos i chipokae... Co miałeś na myśli, że kolega ma przemyśleć sytuację?
Bartus_M Opublikowano 19 Grudnia 2008 #6 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Czy wspierac nadal kupowanie ryb ktore moga byc zagrozone, a w ten sposób wspieranie tych, którzy sie tym zajmują (tak wiem, że krajowy pyszczak ma niewiele z rybą z odłowu, ale i skądś musiał się znaleźć.
kisor Opublikowano 20 Grudnia 2008 #7 Opublikowano 20 Grudnia 2008 no OK, jest na tej liście, ale z "najłagodniejszym" statusem, wymienione przezemnie inne melaochromisy mają gorszą sytuację, a to czasem bardziej pospolite gatunki... Jak ktoś jest zainteresowany o czym mowa zapraszam tutaj: http://www.iucnredlist.org/
invader77 Opublikowano 20 Grudnia 2008 #8 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Dzięki za link, bo nawet nie wiedziałem, że taka lita istnieje.Stronka nie chce się otworzyć...
Rekomendowane odpowiedzi