Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos kiedys trzymal taka obsade w jednym akwa? Nie pytam sie co o tym myslicie bo wiem ze za dobrze nie myslicie o laczeniu biotopow ale z drugiej strony malawi i tanganika to podobne biotopy wiec jesli chodzi o warunki i parametry to i jednym i drugim bedzie dobrze. Martwie sie tylko czy Pyski nie zabija mniejszych ksiezniczek, badz tez na odwrot bo i te drugie do najspokojniejszych nie naleza:)

Opublikowano

Dobrze sie to nie skończy :( . Podobieństwo biotopów pozorne - sporo juz o tym było chyba na tym forum, księżniczki między soba potrafią byc agresywne, a i red redy sobie w kaszę dmuchac nie dadzą. U mnie nie wyszło połaczenie księżniczek z muszlowcami, choć miejsca wydawało sie dość - księzniczki musiałem odłowić. Nie wyobrażam sobie połączenia księżniczek z jakimikolwiek pyszczakami. Zgadzam sie co do jednego - wynik walk nie jest przesadzony, bo chociaż rozmiary dorosłych ryb z obu gatunków sa bardzo różne, to jesli miałbyś młode red redy i podrośniete księżniczki to szanse się wyrównują. Lepiej tego nie sprawdzać.

Opublikowano

mówię nie z autopsji tylko w wiedzy zaczerpniętej od innych - nie łączy się tangi z malawi.

Parametry moze i podobne choć nie do końca - tanga ma wyższe pH - jednak zachowania ryb diametralnie inne

to co dla jednej ryby jest postawą obronną dla drugiej może być odbierane całkowicie inaczej -

Opublikowano

Kurcze za duzo jest pieknych rybek ktore by sie chcialo miec, niestety ich temperamenty rowniez do licznych naleza i chyba najlepiej by bylo zeby kazdy gatunek w oddzielnym akwa trzymac :(

Opublikowano

Ksiezniczki to rybki ktore od samego poczatku mi sie podobaly nawet u mnie w miescie nie byly jeszcze dostepne tylko gdzies przypadkiem zobaczylem je na necie i jak to mowia "to byla milosc od pierwszego wejzenia" ;) heheh ale jakos nigdy sobie ich nie sprawilem a teraz tak sobie pomyslalem ze czemu by nie w sumie srodowisko podobne itd...

Ale jednak odradzacie to nie bede stresowal ani jednych ani drugich a pysi moich nie oddam :)a na drugie akwa nie mam miejsca wiec coz beda musialy poczekac:)

Opublikowano

Księżniczki najlepiej trzymac same. Fajnie wyglądaja rodziny wielopokoleniowe - starsze ryby pilnuja młode - niespotykane! W końcu jednak każdy zbiornik jest za ciasny i zaczyna sie prozaiczna walka o strefę wpływów - wtedy juz nie jest tak fajnie - co jakis czas musisz wyłowić nieboszczyka - dlatego mam muszlowce.

Jesli jednak nie masz miejsca na 2 zbiorniki - to Malawi jest wyborem optymalnym!

Opublikowano

Nie no oczywiscie pozostaje przy Malawi i moich Red Redkach ale kasiezniczki strasznie mi sie podobaly od zawsze i te ich zachowania... Niestety do niedawna mialem ogolne roslinne akwa wiec nawet o nich nie myslalem ale teraz przy Malawi mialem nadzieje ze uda mi sie polaczyc jedno z drugim ale wasze opinie sa jednoznaczne wiec bede musial poczekac jeszcze troche ale jedno jest pewne kiedys beda goscic w jednym z moich akwarii:)

Opublikowano

Mnie sie tez te rybki bardzo podobały i podobają! Oczy jakby podmalowane, piekny kształt ciała, połyskujące różnymi kolorami łuski (zależnie od odmiany) , powłóczyste płetwy - i super nazwa - jak najbardziej odpowiednia!

Fajnie, ze dałes sie przekonać , a w przyszłości jak im urzadzisz fajny domek - dadza Ci sporo uciechy - tylko pamietaj - mnożą sie jak króliki i wcześniej czy później przyjdzie problem redukcji obsady, trzeba na to byc przygotowanym od razu!