Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

........"pompa umieszczona jest za wylotem z filtra (u góry) - tłoczy wodę już przefiltrowaną na lewą stronę akwarium (taka sama zasada umieszczania pomp jest w kubełkach kupnych) - woda spływa z akwarium po prawej stronie na wlot do filtra na dole, przepływa przez filtr od dołu do góry i wypływa z filtra górą do pompy, z pompy do akwa po lewej stronie. W związku z tym, że filtry kubełkowe umieszcza się w/g wszelkich instrukcji poniżej lustra wody (czyli przeważnie całkowicie pod akwarium ze względów estetycznych), pompę umieszcza się na górze filtra (chyba wszystkie kupne kubełki tak mają), ponieważ : pompa ma tłoczyć wodę czystą, wolną od ciał stałych, które mogłyby uszkodzić wirnik lub korpus pompy ; pompa zasysa wodę z filtra a nie wtłacza ją do niego po to, aby w filtrze nie powstawało nadciśnienie , które by potęgowało siłę nacisku słupa wody z akwarium na ścianki boczne filtra. Dzięki takiemu rozwiązaniu, w większości przypadków rozszczelnień kubełków kupnych jest zauważalne raczej jako "pocenie się filtra" lub bardzo powolny "kropelkowy" wyciek, w przypadku odwrotnego umieszczenia pompy, czyli jakby pompa miała tłoczyć wodę do filtra powodując duże nadciśnienie, rozszczelnienie się kubełka dużo szybciej poniosłoby za sobą poważniejsze szkody - szybszy wyciek.

Odnośnie zapowietrzania się: konstrukcja mojego kubełka jest tak prosta (żadnych fizyków i konstruktorów tu nie trzeba) , że ewentualne powietrza wydostające się z kermazytu lub innych źródeł, jest błyskawicznie wypompowywane, nawet jak kubełek jest wyłączony, to wszystkie bąbelki powietrza płyną wężami do góry (węże mam docięte na miarę bez żadnych zapasów w postaci pętli, które zatrzymują powietrze i blokują swobodę odpowietrzenia węży oraz kubełków)- kubełki kupne mają więcej kanalików w głowicy, górna nasada wirników jest kopułą bez wylotu powietrza itd. to też przy pierwszych uruchomieniach (oraz czasami po dłuższym eksploatowaniu) kubełki trzeba przechylać na lewo prawo itd. aby powietrze wydostało się na zewnątrz a nie było skupione wokół wirnika , co powoduje głośniejszą pracę filtra.

Opublikowano

... projekt może być, najważniejsze że działa tak jak zakładałeś. Problem mam raczej z zastosowaniem króćców mosiężnych w twojej konstrukcji. O ile ja nie znalazłem problemów z ocynkiem w akwarystyce, to mosiądz raczej odpada. Było już kilka razy na forum. Mam jeszcze w piwnicy moją bio beczkę 30L która działała wyśmienicie od samego początku. Twój projekt ma to co lubię - przeźroczystość !!! :mrgreen::mrgreen: Powodzenia w DIY.

Opublikowano

mosiądz.......hmm.........za wiele to go nie ma w moim układzie, przecież pompa też nie jest z tworzywa, tylko chyba z żeliwa i wiele akwarystów ją stosuje.

Ludzie piją wodę z kranu, gdzie szkodliwych substancji w niej nie brakuje i żyją :wink:

Myślę, że nie ma co się martwić, będzie dobrze.

P.S. Cynk - powłoka ta ulega rozpuszczeniu. Zjawisko takie przyczynia się do przedostania się do wody cynku i żelaza. Nadmiar cynku w wodzie wywołuje powstanie przykrego metalicznego smaku, który dyskwalifikuje ją jako wodę pitną. Wraz z cynkiem rozpuszczają się w wodzie również inne składniki znajdujące się w powłoce cynkowej, w tym ołów i kadm.

Jak widać cynk zawiera ołów, a ołów należy do metali ciężkich. Jako metal ciężki zaliczany jest jako metal bardzo toksyczny i śmiercionośny zarówno dla człowieka, jak i dla innych organizmów żywych.

............w dzisiejszych czasach, to nawet marchewka jest szkodliwa............. :wink:

• 2 tygodnie później...