Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przedstawiam Wam mój 43 litrowy kubełek (36 litrów wkładu filtracyjnego), którego zrobiłem małym kosztem (tak mi się wydaje w porównaniu do kupionego JBL). Wybaczcie , że nie pokażę zdjęć z procesu powstawania , bo ich nie robiłem :wink: , ale myślę że jego prosta konstrukcja tego nie wymaga.

Estetyka wykończenia pozostawia wiele do życzenia, lecz nie o to w tym chodzi.....prawda? :wink::D

Podczas projektu, postanowiłem wykorzystać "śmieci", czyli to co mam w piwnicy, na działce (stare szyby, węże ogrodowe, plexi)

Wykaz elementów i cen:

1). elementy szklane 8mm i 6mm:cztery boki , w tym jeden z dwoma otworami 21mm ; pokrywa i dno - 33zł (dwie ścianki już miałem)

2). dwa przeloty - 15zł

3). uszczelki - 4zł

4). wąż odpływowy do pralki - 6zł

5). pompa CO OHI 25/40 - 110zł - (Pompy CO są najlepsze i najcichsze, są świetne!!)

6). rurka+karbowane łączenia elastyczne - 3,80zł

7). króćce na węże 4szt - 36zł

8). kermazyt - około 34zł

9). Gąbka aquamedic gr.5cm - 18zł

10).Silikon akwarystyczny 2szt. - 37

suma - około 300zł

Filtr jest niesamowicie cichy, co bardzo zależało mi na tym. Pompy CO są kapitalne do tego typu zastosowań. Filtr ma rzeczywisty przepływ około 1400 l/h (mierzyłem wielokrotnie czas potrzebny do napełnienia 5l butelki i wyciągnąłem średnią). Pompa chodzi na drugim biegu ( a ma ich trzy) i pobiera 48W. Parametrów wody po uruchomieniu filtra jeszcze nie mierzyłem.

A oto i on:

post-8502-14695711729589_thumb.jpg

post-8502-14695711730755_thumb.jpg

post-8502-14695711732132_thumb.jpg

post-8502-14695711734226_thumb.jpg

post-8502-14695711735797_thumb.jpg

post-8502-14695711738677_thumb.jpg

Opublikowano

Gratulacje! bardzo fajny opis i wykonanie też niczego sobie. Myślę, że może to być niezła alternatywa dla sumpa do rozważenia przy większych baniakach. Jako lajkonik zapytam gdzie daje się w takich konstrukcjach pompę CO? przed wylotem z akwa, czy między kubłem a akwa (przed wlotem do akwa)?

Opublikowano

Jeszcze bardzo WAŻNE !!! - wnętrze kubełka wykleiłem plexi o grubości 1mm, dzięki której kermazyt nie ma styczności ze szkłem - moja pierwsza próba wykonania tego kubełka zakończyła się niepowodzeniem :( - bezpośredni kontakt kermazytu (materiał bardzo twardy) ze szklaną ścianą , spowodował skazy na szkle, a ciśnienie zrobiło swoje..........pyk.......i sąsiadka zalana :shock: :oops: :( - człowiek uczy się na własnych błędach :wink:

post-8502-14695711747142_thumb.jpg

Opublikowano

Oprócz tego ze masz brzydki zwyczaj pisania swojego postu po swoim poście (bez użycia opcji edytuj)

to sam pomysł i wykonanie bardzo mi się podoba.

Opublikowano

przepraszam, jeżeli moja prezentacja nie wygląda tak jak powinna, proszę o wyrozumiałość , ponieważ robię to pierwszy raz w życiu - pierwszy raz udzielam się na jakimkolwiek forum.

pzdr.

Opublikowano

nieźle by musiało przytkać kubełek aby zapowietrzyć pompę,

na pompę będącą poniżej akwarium działa parcie wody spowodowane grawitacją

Opublikowano

tak ale patrząc na rysunek poglądowy to pompa jest na górze łącznie z odpływem a woda spada siłą grawitacji tyle że ze zbiornika do pompy więc czy to pomyłka na rysunku czy tak rzeczywiście jest