Skocz do zawartości

Moje Pierwsze Malawi,proszę o poradę,sporo glonów(Okrzemki?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,od ok 2 miesięcy mam Malawi w 112l. Moja obsada to 7szt P.Saulosi ;)

Wszystko byłoby fajnie gdyby nie powstały glony.Nie wiem co to za glony ale mają kolor rdzy :/(wyglądają jak okrzemki,taki rdzawawy brud na szybach,filtrze,wszędzie)

Piaskowce mi "zardzewiały" najgorzej szyby,przedni i tylna,strasznie to wygląda :(

Światło ograniczam do max 12 godzin dziennie.Doczytałem,że z czasem to minie i same okrzemki ustąpią tak?Dobrze to zrozumiałem,że nie mam się co przejmować?

Filtracja:

Wewnętrzny Aquaszut 750

Zewnętrzny baniak TETRA TEC EX-700

Warunki wody:

N03- 25

NO2- 0

PH- 8

KH- 15

GH- 6

Nakręciłem filmik lecz na nim tych glonów nie widać.

Mam też prośbę do zaawansowanych Malawistów o poradę co do mojego Akwa,co można byłoby zmienić(wiem,że muszę zakryć roślinami filtr wewnętrzny)

Może jakieś porady,sugestie?Będe bardzo wdzięczny.

Ciekawy jestem kiedy któryś z Saulosi wkońcu się wybarwi :/ Jeden już się zrobiłszary,płetwy i grzbiet ma czarne i pyszczek też czarnawy,może to samiec ?? Zobaczymy ;)

A to film ;)

http://www.vimeo.com/2486515

karmię moje Saulosi płatkami i spirulina,czy to w zupełności wystarczy?1 dzien maja płatki,w drugi spiruline, czy jest ok ?

Raz na tydzien zamierzam karmić żywym pokarmem,taka dieta jest dobra?

Czytałem o różnych pokarmach których używacie ale za Chiny ludowe u mnie w mieście nie mogę ich dostać :(

Czy śmiało mogę kupić Spirulina OSI oraz Hikari Cichlid Excel i stosowac codziennie,przemiennie z płatkami?

http://www.allegro.pl/item490639831_hikari_cichlid_excel_250_od_od_www_aquatika_pl.html

http://www.allegro.pl/item496189083_spirulina_osi_pellets_food_400g_od_www_aquatika_pl.html

Opublikowano

tak jest to najczęściej faza przejściowa - okrzemki ni etyle znikna co zostana zastapione przez inne glony

Opublikowano
zaciemnij akwa na dwa dni okrzemi znikna albo zrobia sie z tego zielone glony

docia, chyba nie chcesz napisać dosłownie, że pod dwóch daniach zaciemnienia to albo okrzemki znikną albo w ich miejscu pojawią się zielone glony, bo sorry ale aby po dwóch dniach i w dodatku podczas zaciemnienia pojawiły się zielone glony to byłby potrzebny jakiś czarodziejski kocyk, którym to zaciemnienie byłoby robione

Opublikowano

docia, chyba nie chcesz napisać dosłownie, że pod dwóch daniach zaciemnienia to albo okrzemki znikną albo w ich miejscu pojawią się zielone glony, bo sorry ale aby po dwóch dniach i w dodatku podczas zaciemnienia pojawiły się zielone glony to byłby potrzebny jakiś czarodziejski kocyk, którym to zaciemnienie byłoby robione

Więc może NIC nie robić i czekać?

Opublikowano

Dokładnie tak, ja też swego czasu miałam same okrzemki, a już zaczynają się pojawiać zielone glonki

Opublikowano

dokładnie TAK :wink:

Opublikowano

A może jakieś sugestie odnośnie akwa?Coś dodać,zmienić?Coś mi w nim brakuje i nie wiem co.. Jest ok ale coś mi nie pasuje :(

Może poradziciednośnie odżywiania?

karmię moje Saulosi płatkami i spirulina,czy to w zupełności wystarczy?1 dzien maja płatki,w drugi spiruline, czy jest ok ?

Raz na tydzien zamierzam karmić żywym pokarmem,taka dieta jest dobra?

Czytałem o różnych pokarmach których używacie ale za Chiny ludowe u mnie w mieście nie mogę ich dostać

Czy śmiało mogę kupić Spirulina OSI oraz Hikari Cichlid Excel i stosowac codziennie,przemiennie z płatkami?

http://www.allegro.pl/item490639831_hikari_cichlid_excel_250_od_od_www_aquatika_pl.html

http://www.allegro.pl/item496189083_spirulina_osi_pellets_food_400g_od_www_aquatika_pl.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Akwa jest spoko i obsada również, ale jak dla mnie jest tam strasznie mało kamieni - urządzone dla pyszczaków nie-mbuna, a uwierz mi - obserwuję swoje rybcie i stwierdzam, że penetrowanie szczelin skalnych to dla saulosi największy żywioł

Co do karmienia - ja codziennie podaję Tetra Pro Color, JBL Spirulina 40% Premium oraz JBL Malawi na zmianę z mrożonym oczlikiem. Mam też Hikari Excel ale póki co rybcie nie chcą tego tknąć, no i Tropical Malawi ale to raczej jako "zapasowy" (przynajmniej póki co).

Opublikowano

Mówisz, że ograniczyłeś światło do max 12h dziennie? ;] No to ja Ci powiem, że IMHO przy tak młodym akwarium 8h to jest rozsądny czas.... Dobrze jest dać trochę mniej światła na początku a później stopniowo zwiększać... Mniejsza szansa na wysyp dziadostwa ;D

Niestety filmiku nie zobaczę bo w pracy mam "mondrego" explorera bez pluginów i acces denied do instalowania czegokolwiek....