Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zauważyłem w swoim baniaku osobnika odstającego od reszty. Wszystkie pływają żywiołowo a ten jedeen jakiś taki otępiały, kursuje powoli góra dół na na wysokości 20cm w akwa, głównie siedząc w ciemnym narożniku przy kominie. Wygląda... sami oceńcie jak możecie. Jest czym się martwic??

akwa 240l 120cm

obsada 10 demasoni i dwa yellowy do odłowienia były moim starterem, na razie mają się swietnie.

Akwa dojrzewało 3,5 tyg, po 2,5 tyg wpościłem dwa yellowy, po tyg 10demasonów (wtedy no2 było 0 no3 12,5)

pokarm tropical malawi płatki i spirulina granulat rozdrabniany przed podaniem, na razie karmie w małych porcjach(od 4dni), bo mam skoki no2(akwa niedawno startowało) i pojawiły się sinice w jednym miejscu na niewielkim obszarze (było zaciemnienie 3 dni jest si)

filtr narazie tetra ex1200 z 2/3 ceramiki troche bioballi ijedna cięka gompka, oczywiście prefiltr

temp26-27 stopni

no2 0,9

no3 12,5

pH 8

sory za jakość foty ale okoliczności niesprzyjające

post-6157-1469571169467_thumb.jpg

post-6157-146957117218_thumb.jpg

Opublikowano

U mnie ryby wyglądały podobnie przy skoku parametrów (np ostatnio awaria kubła). Nic z nimi nie robiłem. Filtr się stabilizował, podmieniałem wodę jak zawsze. Przeszło. Wszyscy żyją :wink: ale nie gwarantuję, że to jest właśnie to, choć masz problem z No2.

Opublikowano

poczekać jeszcze trochę? Na początku myślałem ze jest przepłoszona, ale to nie to. W sobote dokładałem skał do akwa ale były wyparzone i dobrze wyszorowane. Może przez stres... ?

Opublikowano

Wiem, ale zalecono mi tutaj wszczymanie podmian gdyż ni ustabilizuje mi się cykl. O opuchnięciu pisałem raczej pod kątem bloatu wywołanego stresem

Opublikowano

na razie tylko tym, ale chce coś jeszcze zakupić, ryby mam od 2 tyg, nie przekarmiam ich bo miałem skoki no2 chociaż teraz wygląda na to że sie unormowało. Robiłem ostatnio niewielkie podmiany co 3 dni w ilości 10% bo podjeżdżało mi no2 do 0,9, ale teraz po 4 dniach mierzyłem i jest si.

Opublikowano

no2 0

no3 12,5

problem zaczął się 8 dni temu (mówie konkretnie o parametrach), było wtedy no2 0,9 to zrobiłem podmianę. Po 4 dniach znowu skok do tej samej wartości znowu podmiana. Od tamtego czasu minęło 4 dni i parametry są takie jak napisałem:

no2 0

no3 12,5

Opublikowano
Malawi mix wyrzuc - to syf.

to chyba yaro tak ochrzcił płatki Malawi z Tropicala bo webster o mrożonce malawi mix chyab nie wsponiał albo nie zauważyłem. Jęlsi faktycznie chodzi o mrożonke malawi mix to zgadzam się ze jest to syf totalny i absolutnie nie dla demasonków.