Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szklo proponowal bym ci z 15mm oraz sumpa jak zbudowac sumpa jest na serwisie :D

co do obsady polecal bym ci drapiezniki... np.fossorochromis rostratus dimidiochromis compressiceps nimbochromis fuscostaeunatus :wink:

Opublikowano

co do obsady polecal bym ci drapiezniki... np.fossorochromis rostratus dimidiochromis compressiceps nimbochromis fuscostaeunatus :wink:

Nimbo jest wielkim fanem drazpiezcow, ja z kolei proponuje Aulony, badz jakas duza mbune, moze cos z Labeotropheus'ów???

Rozejrzyj sie po serwisie poogladaj fotki powiedz co Ci sie podoba a my cos poradzimy :wink::arrow:

Co do filtracji jakis duzy kubel Hagen, JBL'a(zalezy to od Twojego portfela), jakies dwa filterki wewnetrzne(przy tej dlugosci akwa), no ale najlepszym rozwiazaniem byl by jak to napisal nimbo sump http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=65

Opublikowano

obsady doradzać nie będę. Uważam, że przy takim zbiorniku, to już trzeba samemu zagłębić się w lekturę i samemu wybrać ryby które się podobają. Najważniejsze, to dowiedzieć się w ogólę, jakie "typy" zbiorników z pyszczakami można mieć i dopiero po zdecydowaniu się, czy chce się tylko mbunę, czy drapieżniki, czy jakiegoś miksa czy jeszcze coś innego, pytać co konkretnie. Bo inaczej, to każdy rzuci inną propozycję, i pewnie w więszości będą to dobre propozyje, choć skrajnie różne.

Także Bastek, najpierw do lektury, a później pytaj już konkretnie :)

ps... 80cm szerokości... ehhh.. to 2x tyle ile mm w swoim.. ależ to musi wyglądać...

Opublikowano

Faktycznie,rozmiary już budzą respekt 8) Gdybym ja miał możliwośc postawienia takiego akwa,to pływałaby u mnie mbuna.Co konkretnie?pewnie to co mam teraz(Greshakei,Chewere,Red Blue,Pulpican,Msobo) plus jeszcze jakieś gatunki,może jakiś kulfonek :D naprawdę,trzebaby duuużo poczytać,tak jak napisał kisor.

Co do filtracji,również postawił bym na sumpa.Aha.Jeśli masz możliwość,ja bym dołożył na długość akwa,a troszkę odjął z wysokości i szerokości.

Pozdrawiam-sision

Opublikowano
a bym dołożył na długość akwa,a troszkę odjął z wysokości i szerokości.

ja bym nie odejmowal szerokosci poniewaz szerokosc tez jest dosc istotna jezeli juz mialbym zamieniac to chyba wysokosc :D:wink:

Opublikowano

Jak na razie to tylko plany warunki lokalowe jak i finansowe pozostawiają dużo do życzenia…

Ale marzy mi się taki baniak. Co do sumpa niemiałem nigdy tego typu filtracji w wcześniejszych akwa 112 , 120 l główną filtracją były filtry wewnętrzne i częste podmiany.

Też nigdy nie hodowałem pyszczaków. Ale po zobaczeniu serwisu i pięknych baniaków nakręciłem się na malawijski biotop. Na razie będę pytał i liczył na Waszą rade i oczywiście dążył do własnego Malawi.

Pozdrawiam

Opublikowano

hmm... zbierz środki może na razie na baniaczek 240, 375 litrów i dopiero snuj plany co do obsady i filtracji. Bez obrazy, ale takie pytania nie mają sensu za bardzo... ja też planuje postawić zbiornik 1225 litrów, ale dopiero za jakieś... hmmm... 5 lat :) jak będę miał własny dom i będę zarabiał z 10 tys na miesiąc. To tak jak w przysłowiu...

Opublikowano

Ziemniak na tym to polega że planujemy a potem realizujemy a informacje odnośnie grubości szkła i filtracji w takim zbiorniku były mi potrzebne a forum ma chyba służy pomocy więc nie rozumiem dlaczego pytanie jest nie na miejscu.

Tak na marginesie też posiadam księgę przysłów …

Opublikowano

bastek, nie denerwuj się. My po prostu chcemy, byś przez tą "mękę zdobywania wiedzy, bezsennych nocy zmarnowanych na dylematy co do obsady itd przeszedl sam ;)

odnosnie filtracji... skoro piszesz, ze finanse sa dosc wazne, to tylko sump. ak masz wiecej kasy, to widzialem ostatnio w sklepie jakis nowy filtr fluvala dedykowany do akwariów do pojemnosci aż 1500 litrów.widziałem tylko pudło, filtra nie wieć nie wiem jak sobie radzi...

Z grubścią też nie pomogę, zdaj się na tych co podają konkretne wartości, bo powinni już coś o tym wiedzieć, skoro zabierają głos. Akwariów nie sklejałem sam, zostało mi sklejone :)

Anyway, powodzenia. Czekamy na foty gotowego akwa...