Skocz do zawartości

Zawory kulowe ocynkowane, miedź, pcv

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kompletuje instalacje do akwa aby podłączyć filtr narurowy jako prefiltr. W związku z tym mam pytanie o zawory. Z forum wyczytałem, że najlepsze będzie do tego pcv i klej do twardego pcv - lecz koszta... Myślałem o alternatywie tj zaworach ocynkowanych, miedzianych czy też mosiężnych.

Poczytałem na forum i jednoznacznej odpowiedzi nie mogłem się doszukać. Na necie znalazłem np http://www.woda.com.pl/index.php?p238,f ... hlor-hf-02 do akwarium i zaworek nie jest pcv. Myślałem nad takim zaworkiem mosiężnym http://www.allegro.pl/item497080093_zaw ... _weza.html . Wiadomo, że w akwa obieg jest zamknięty do czasu podmian :) lecz na forum widziałem bardzo fajne projekty pre-filtrów i instalacja była ocynkowana. Gdyby udało się ten temat dalej 'pociągnąć' pomogłoby mi to skończyć prefiltr

Opublikowano

ja zawory mam z nierdzewki... z wymienionych są chyba najbardziej neutralne...

to nie jest tak, że zaworek zabije Ci ryby... jakbyś całą instalację z tego zrobił razem z rurami korpusami itp to pewnie miałby wpływ...

jedyne co, to miedzi nie stosuj (mosiądzu raczej też) - reszta w tak niewielkich ilościach nie ma znaczenia

oczywiście najlepsze są pcv, żeby nie było :wink:

Opublikowano

A ocynk się nadaje? To co mi brakuje to 2 zawory kulowe i jedno kolanko jak najkrótsze :) Tylko tyle potrzebuje. Reszta to rurki i pcv. Nierdzewne dostanę w castoramie? jestem z hydrauliki cieniutki :)

Opublikowano

w castoramie dostaniesz całą paletę tego co potrzebujesz :)

też uważam że niewielkie elementy z żeliwa czy ocynku nie mają jakiegoś wpływu na nasze ryby - co do miedzi już bym się wystrzegł - tak jak pisze Makok - chociaż i ten element jest za bardzo również nie zbadany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakiej firmy? Jak z regulacją. Czy jest płynna? Ja u siebie mam metrix-a i bez francuza do regulacji nie podchodzę.

Ręcznie to mam taki przeskok, że albo w kominie miałem 2 cm pod grzebieniem, albo 20. A jak używam francuza to ramię jest większe i da się regulować. A może zawory innych firm są lepsze? Jakie są wasze doświadczenia?

Bo myślę nad nowym akwarium i nie wiem w co się ładować. Czy Effast i Gamrat (zakładam - bo nie miałem w ręku i oceniam po cenie - że tu regulacja musi być płynna), czy też da się kupić hudraulikę za rozsądne pieniądze i z dobrymi zaworami.

Opublikowano

Kupiłem zawory AquaMedic kulowe,do tego kolanka, trójnik i jeden ocynk do przelewu. Powinienem zacząć składać to wszystko po świętach, bo teraz żona nie daje mi spokoju :D

• 5 lat później...
Opublikowano

witam.

Nie chciałem zakładać nowego wątku a mam pytanie odnośnie zaworów plastikowych takich jak ten

Zawór plastikowy wciskany 20 -20 (4592294009) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img03.allegroimg.pl/photos/400x300/45/92/29/40/4592294009@@AMEPARAM@@03@@AMEPARAM@@45/92/29/40@@AMEPARAM@@4592294009

zauważyłem ze niektórzy mają takie w swoich instalacjach, niestety większość takich zaworów ma przewężenie w środku, potrzebuję namiary na jakiś sklep gdzie były by takie zawory ale średnica wewnętrzna była by na całej długości zaworu taka sama a nie zwężana w środku.

Opublikowano

potrzebuje zrobić bypas a zawór założyć na wężu 16/22. potrzebuje też dwóch zaworów na korpusy narurowe, jakich mam wieć użyć typowo akwarystyczne są strasznie drogie.