Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich mam pytanie odnosnie sinic wiem ze mozna szukać ale to szukanie dużo czasu zajmuje a jesli bedzie ktoś chetny to odpowie w tym poscie mianowicie baniaczek chodzi od maja tego roku parametry utrzymywane w normie co tydzień podmianka poniewaz no3 podskakuje do 40 test zooleka dodam baniaczek 112litra przechodziłem juz 3x sinice metoda zwalczenia przez zaciemnienie 5 dni nie wiem dlaczego ale minie 2- 3 tyg i znów sie pojawiają rybki karmione 1x dziennie w akwa jest ich 6 sulosi roslinka anubias tło strukt. skałki wapienie oswietlenie aqa power glo . Prosze o konkretne wytłumaczenie dlaczego znów powracają czekam na konkretne glonki a tu nic...

Pozdrawiam Mariope :?:

Opublikowano

Sinice nawet jeśli ich nie widać to często gdzieś tam siedzą. Jakikolwiek skok parametrów i mamy je na połowie akwarium. SZczególnie 112l to brdzo mały zbiornik w którym cięzko o stabilne warunki. Jedna zła podmiana, coś zle zrobione i już wyglądają inaczej.

Jeśli faktycznie miałeś je już 4 razy sugeruje pożądne leczenie davercinem.

Wpisz sobie na szukajke i znajdziesz mój sposób walki. Napewno w jednym z tematów będzie link do strony z holendrami w którym koleś zrobił dokładną rozpiske na 2 tyg odnośnie leczenia z sinic.

Opublikowano

praktycznie przez zaciemnienie zlikwidujesz sinice te co widać, ale ich przetrwalniki czy jak to się fachowa nazywa i tak w wodzie pozostaną, więc jeśli poza zaciemnieniem nie pójdzie poprawa warunków wody to te przetrwalniki jak odpalis zświatło ruszą do pracy i znowu masz glutowto/zielono

a ze w takim akw ajak 112 l zmiane parametrów łatow to i o nawroty sinic też

W przypadku takiego akwa to dość łatwo leczyć davercinem bo wystarczy Ci jedno opakowanie.

Ale pamietaj iż sinice możesz przynieśc ponownie, z piaskiem ze skałką, z nową rybą, a nawet z woda wodociagową przy podmianach jak coś z uzdatnianiem im nawali

Opublikowano
czyli z wszystkich odpowiedzi wynika ze w moim akwa wyczekiwanego glonu nie osiagnę ???

czemu nie można osiągnąć, zwłąszca po davercinie jak się zrobi pustka to nirraz glony bardzo lubia przyatakowac - ja w jednym akwa dostałem takich zielenic że się zacząłem zastanawiać czy nie sa gorsze od sinic bo tak mi się rozrosły kiedyś :wink::D , po prosty trzeba pamietać że sinice nawet po davercinie mogą po jakims czasie wrócić, dlatego imho stosowanie davercinu jest bezsensu jak akw anie jest w pełni gotowe tzn jeszcze będziemy jakieś ryby dopuszczać, jakies rośliny sadzić itd. Trzeba tez pamietać aby jak w akwa bedzie trwała kuracja zdezynfekowac wszelkie gąbki czyścidełka siatki itd. Bo na to że sinice przyjda z woda wodociagową to tez jest ale nie jest to nagminne