Skocz do zawartości

wzmozony rozwoj glonow pod niebieska swietlowka...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słonko operuje 4-5 godzin dzienie na przednią szybę:)

Nie wiem czy gro luxy które świecą u mnie nie hamują wzrostu glonów?

Aha planuję wymianę światła i kombinuję co by tutaj dać , tzn jakie źródło.

W grę wchodzą świetlówki T5 lub HQI ale przy tym ostatnim boję się dużego parowania :?

Nie wiem czy to przypadek, ale ja mam Narva Oceanic BLue i Nature i mam bujny porost glonow (okrzemki, zielenice, krasnorosty), z tym samym oswietleniem jeden z uzytkownikow forum ma piekny dywan z krasnorostow, tez zawdziecza to tym swietlowka, co do HQI parowanie niewatpliwie sie zwiekszy ja mam akwea zamkniete i dodatkowo mam szybe miedzy pokrywa a akwa, tak by parowanie zminimalizowac.. Co do T5 nei wiem nic, ale to nowa generacja wiec moze cos w nich jest :wink: Co do promyczkow u mnei tez wpadaja przez okienko na jakies 4 godzinki.. :arrow: i glony rosnal, czemu to zawdzieczam, nie dokonca wiem :lol:

Opublikowano

Nie wiem czy to przypadek, ale ja mam Narva Oceanic BLue i Nature i mam bujny porost glonow (okrzemki, zielenice, krasnorosty), z tym samym oswietleniem jeden z uzytkownikow forum ma piekny dywan z krasnorostow, tez zawdziecza to tym swietlowka, (...)

widzisz... ja ma takie same świetlówki i u mnie z glonami jest lipa.

Dalej upieram się przy swoim, że nie ma tak naprawde recepty na porost glonów.

Opublikowano

zeby glony byly to wsumie jest recepta :) czytalem na holenderskim, ze jak sie z nawozami fosforanowymi bodajrze przeholuje to tworza sie w akwa laki glonem umajone :)

(czy to byly zwiazki fosforu nie mam pewnosci, trza by oblookac na tamtym forum)

Opublikowano

hmm i też być może nie do końca :) ja co dwa tygodnie wlewam Ferro-Aktiv (odżywka żelazowa) 30 ml. Fakt, że jest to żelazowa, ale nie zmienia to faktu, że glony u mnie nie rosną. Jeśli chodzi o rośliny to pięknie rosną. Sam już nie wiem jak to jest :)

Opublikowano
hmm i też być może nie do końca :) ja co dwa tygodnie wlewam Ferro-Aktiv (odżywka żelazowa) 30 ml. Fakt, że jest to żelazowa, ale nie zmienia to faktu, że glony u mnie nie rosną. Jeśli chodzi o rośliny to pięknie rosną. Sam już nie wiem jak to jest :)

Skoro chcesz miec glony, to powiem tak : ROSLINY CI W TYM NIE POMOGA A WRECZ PRZESZKODZA, pozdrawiam !! :wink:

Moze zrezygnuj z roslin..

Opublikowano

Skoro chcesz miec glony, to powiem tak : ROSLINY CI W TYM NIE POMOGA A WRECZ PRZESZKODZA, pozdrawiam !! :wink:

Moze zrezygnuj z roslin..

ja wiem, tylko ja nie mam na tyle tych roślin żeby szkodziły wzrostowi glonów (zaledwie dwa nurzańce)

poza tym mi na glonach nie zależy ;)

Opublikowano

Nie wiem czy gro luxy które świecą u mnie nie hamują wzrostu glonów?

Ja miałem 2x36W w 450l 60cm wys. rosły za mocno, zmieniłem 1x36Sylvania Gro-lux + 1x zwykła .

Po zmianie zauważyłem mniejszy wzrost glonów ,ale glony nie są tak zielone jak przy 2x Sylvania Gro-lux .