Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz to już chyba bijemy pianę o nic :)

kolega Gruby pisał że miał parę dni rdzawe i potem wpuścił 20 szt kolejnych ryb - pisał to juz w swoim pierwszym i drugim poście, nie wiem czemu , ale stosujac zasadę ograniczonego zaufania(nie zawsze się sprawdza:D ) od razu rzuciłem podejrzenie ze akwarium nie dojrzało.

Niestety w takim świeżym akwarium, z bardzo dużą ilością ryb, co jest również i normalne, zaczęły się schody z NO2 - kolega nas prosił o radę a my teraz sie kłucimy o to co robiliśmy my i nam wyszło - mamy konkretny przypadek.

Świeże akwarium, duuużo ryb wpuszczonych praktycznie naraz, no i skoki NO2

Kolega prosi o radę no i powinniśmy mu jej jakiejś udzielić:

Ja poradziłem stosowanie "ostrożnych" podmianek w celu rozcieńczenia NO2 ale i zebrania zalegajacych na pewno na piasku kupek.

Sabotage kategorycznie zabronił robienia tej podmianki a polecił ograniczenie karmienia.

My się tu kłócimy ;) a kolega nie wiadomo co ma zrobić :)

Moja rada ograniczyć karmienie i jednak przeprowadzać cotygodniowe podmianki , jednak tak jak pisałem od razu, wodą która będzie bezpieczna dla bakterii nitryfikacyjnych.

jeżeli macie inne propozycję to podpowiadajcie koledze, aby mógł pozbyć się problemu.

Opublikowano

wY DOSZLISCIE DO POROZUMIENIA A U MNIE JUZ SIE ZROBILO NO2 ZERO NO3 20 BEZ JAKIS CUDOW LALEM NITRIVET W TAMTA SOBOTE WYMIENIALEM WODE RYBKA DAWALEM MALO JESC I JEST OK PYSKI W SUPER FORMIE ALE I TAK DZIEKUJE ZA PORADY

Opublikowano

Nie wiem czemu piszesz wielkimi literami :)

my też nie chcieliśmy zadnych cudów, przeczytaj cały wątek i zobacz że zrobiłeś to o czym ja i sabotego mówiliśmy od początku.

Ograniczenie karmienia i podmiana wody.

Na przyszłość polecam czytanie i poznanie się z problematyką, a potem przejście do czynów - zaoszczędzi to Tobie problemów, a rybom zdrowie.