Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie mogło być aż tak ok.

wrzuciłeś sporą grupkę ryb, ktore nieźle brudzą, ciekawe także czy nie przekarmiasz.

więcej brudu w akwarium = większy wpływ na parametry

a że widocznie nie było aż na tyle bakterii nitryfikayjnych stąd wziął się problem.

Opublikowano

ja zrobiłem podmiane żeby zredukować no2. Ale czy było to w 100% dobrze to niech się wypowiedzą doświadczeni koledzy

Opublikowano

trzeba zrobić podmiankę - najlepiej jednak wlewać wodę odstaną albo taką z butelek 5 l z biedronki - byle by nie chlorowaną.

Opublikowano

Wymiana wody w niedojrzałym akwarium rozpoczyna proces od nowa, razem z woda wylewacie bakterie azotowe, czy Wy do ku... tego nie rozumiecie?

Skok po wpuszczeniu ryb - OK, Co robic, nie karmic kilka dni. Koniec.

Opublikowano
razem z woda wylewacie bakterie azotowe, czy Wy do ku... tego nie rozumiecie?

a to jakaś nowość - bakterie azotowe w wodzie :/

więcej ich jest na kamieniach, w piasku, na filtrze mechanicznym i biologicznym czy nawet na rurkach od filtra niz w samej wodzie.

Pamiętać należy żeby tylko przez podmianę wody nie zabić bakterii przez wlanie wody chlorowanej.

Skok po wpuszczeniu ryb - OK, Co robic, nie karmic kilka dni. Koniec.

Przy duzych stężeniach NO2 same ograniczenie karmienia nic nie da

Skok NO2 po wpuszczeniu ryb ok ?

to ja raczej mam inną zasadę

żadnych skoków NO2 - każdy taki skok negatywnie wpływa na ryby, więc po co mamy im to serwować?

Opublikowano
a to jakaś nowość - bakterie azotowe w wodzie :/

więcej ich jest na kamieniach, w piasku, na filtrze mechanicznym i biologicznym czy nawet na rurkach od filtra niz w samej wodzie.

Pamiętać należy żeby tylko przez podmianę wody nie zabić bakterii przez wlanie wody chlorowanej.

w wodzie jest ich równie dużo i tak naprawdę nawet nie jesteśmy w stanie wiedzieć gdzie jest ich więcej... badałeś tą sprawę? :wink:

podmieniając <20% wody nawet kranówy nie jesteś w stanie zabić bakterii w zbiorniku, chyba że Panowie przesadzą w wodociągach z chlorowaniem akurat w ten dzień :P