Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam noszę sie z wyborem bądź kupna gotowej bądź zrobienia na zamówienie szafki pod akwarium 120x40x50.

Na początku myślałem o zakupie gotowej na allegro,lecz kolega z forum odradził gdyż są one za słabe...doradził zrobienie takowej z grubszej płyty....

Natomiast będąc u stolarza, ten mi rzekł, ze pod takie akwa trzeba robić stelaż....

Wiadomo, że stelaż to dodatkowe koszta....

No i jestem w kropce :cry: myślałem...że wystarczy wzmocnić i będzie git.

Opublikowano

zrobić szafkę samemu - jedno rozwiązanie

kosztowo to wyjdzie pewnie tylko nieco taniej niż kupno gotowej. Ale będziesz miał taki mebel jaki sobie wymarzysz..

Gotowa ze sklepu - niezłe rozwiązanie (jeśli odpowiada Ci stylistyka). Czy wytrzyma - jeśli z pełnej płyty 18 mm - bez problemu. W pracy u mnie stoi ponad 700 L na szafce ze sklepu. wszystkie ścianki, blaty, podpory i plecy to pełna płyta 18 mm i nic się nie dzieje.

Stelaż - przy takim akwa to jedynie wg mnie wchodzenie w koszty...

z doświadczenia polecam zrobienie solidnej (podwójne ścianki, pełne plecy, podwójny blat) swojej z możliwością rozbudowy. Tak na przyszłość. Nawet się nie spodziewasz jak Twoje akwa się szybko "skurczy" po zalaniu. Pół roku temu stawiałem 425 l, dziś już planuje ponad 600 (z wykorzystaniem m.in istniejącej szafki)

powodzenia w wyborze!

Opublikowano

Musze przyznać gadasz po mojej myśli. No kolega z forum radził mi zrobić blat z grubej płyty takiej kuchennej...blat jak i dno i podwójne boki i plecy z płyty...lecz jak wiadomo to też koszta.

A powiedz mi jak mam rozumieć pełna płyta 18?

Opublikowano

A ja bym się zastanawiał nad tymi wszystkimi wzmocnieniami. Ja mam 400l na szafce "kupnej" z płyty. Oczywiście pełne plecy, szafka ma 4 pionowe płyty, blat to również jedna płyta.

Opublikowano
A ja bym się zastanawiał nad tymi wszystkimi wzmocnieniami. Ja mam 400l na szafce "kupnej" z płyty. Oczywiście pełne plecy, szafka ma 4 pionowe płyty, blat to również jedna płyta.

Hmm no jak ty 400L i tylko plecy pełne to ja pod swoje 240 wzmocnie plecy i gruby blat położę i będzie dobrze jak myślicie?

Opublikowano

Powiem Ci tak...byłem u stolarza dziś i powiedział, że za taka szafkę 120x40x50 gdzie na allegro jest 250 + 30 zł wysyłka....to on weźmie 170zł a za te 30zł zrobi podwójny blat i plecy....to ja jeszcze jakieś 20zł dorzucę i będę miał podwójne boki...opłaca się no nie?