Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym weglerm to czester ma racje.

Nie probowalbym umieszczenia wegla w akwa - moim zdaniem lepiej zastosowac dekoracje z ciemnego kamienia np. lupka. W swoich baniakach ze styropianu+CR65 mam tylko tla na szybach (tyl i boki). Kamienie na dnie to otoczaki lub lupki bez zadnech dodatkowych zabiegow upiekszajacych.

Nie powiem, probowalem roznych 'metod' wykonania sztucznych kamieni (styropian, pianka PU) jednak problemu wyponosci nie rozwiazalem. Odpuscilem wiec 'sztuczne kamienie'. A zaoszczedzony czas poswiecilem na postawienie kolejnego akwa :)

Po wielu probach stwierdzam subiektywnie - styropian jest dobrym materialem na tla wewnetrzne lecz nie nadaje sie na konstrukcje i aranzacja skalne w baniakach z malawi. Szkoda czasu. Lepiej zastosowac 'normalne' kamienie.

Opublikowano

Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów.

Po niemal 20 latach wracam do hodowania mbuniaków.

Żeby nie ponowić grzechów młodości od pewnego czasu czytam forum i gromadzę informacje.

Mam nadzieje, że efekt będzie ciekawy

Po wielu próbach stwierdzam subiektywnie - styropian jest dobrym materialem na tla wewnetrzne lecz nie nadaje sie na konstrukcje i aranzacja skalne w baniakach z malawi. Szkoda czasu. Lepiej zastosowac 'normalne' kamienie.

A co myślisz o "malowaniu" kamieni ceresitem. Mam dosyć jasne wapienie co po połączeniu z ciemnym tłem z ceresitu, które chce zrobić chyba da nie zadawalajacy dla mnie efekt. Pomyślałem, aby je "pomalować" barwionym ceresitem.

Jak myślisz będzie trzymało ?

Opublikowano
Ceresit na Allegro kosztuje 10zł kg chyba gościu przesadził . Może ktoś z forum chce część odsprzedać ? Jak nie to ja kupię worek i będę szukał chętnych na resztę .

Właśnie zamówiłem przez kumpla

Worek 25kg około 65pln będzie kosztował

Chętnie odsprzedam cześć (np 1/2) ale sprowadzenie troszkę potrwa.

Jak możesz poczekać to na pewno się dogadamy.

Opublikowano

A co myślisz o "malowaniu" kamieni ceresitem. Mam dosyć jasne wapienie co po połączeniu z ciemnym tłem z ceresitu, które chce zrobić chyba da nie zadawalajacy dla mnie efekt. Pomyślałem, aby je "pomalować" barwionym ceresitem.

Jak myślisz będzie trzymało ?

CR65 to 'cement plus cos tam cos tam' - wiec ta sobie mysle, ze bedzie trzymalo :).

A samo malowanie kamieni ceresitem - kwestia gustu i potrzeby. Probowalem roznych warintow, ale poprzestalem na 'standardowych kamieniach' - dlaczego - z czasem wszystko pokrywa sie glonami. I nie widac co jest pod spodem :). Przerabialem to z jasnymi otoczakami - teraz sa ciemne.

Opublikowano

Najpierw zrobię tło. Wsadzę kamienie i zobacze jaki efekt będzie.

Niestety z powodu chronicznego braku czasu idzie mi to jak po grudzie :(

Opublikowano

heh widze ze temat malowania kamieni sie rozwinal :)

to dobrze - tak trzymac - zaleta malowania wegla jest taka ze jeset on LEKKI

i super bryly mozna sobie z tego zrobic - a przeciez i tak wszystko glonem zarosnie (oby :) Jasne ze mozna nawsadzac kamoli do akwa jakie kto tylko chce, moja biedna szafka, takze mysle ze wegiel bedzie dobrym budulcem

zamowilem na allegro ceresit , u nas 25 kg kosztuje 45 zeta, ale po co mi tyle :) chyba ze zaczne na skale masową robic dla do akwa :))

pozdrawiam wszystkich klubowiczow i prosze o rady

Opublikowano

Chętnie tylko mam odwieczny problem z czasem :(

Na razie muszę się dowiedzieć czy już mój zamówiony czasem nie czeka