Skocz do zawartości

temperatura wody wyzsza o 3 stopni w akwa niz w pokoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zaczelo sie od tego ze wczoraj kupilem sobie nowy termometr elektroniczny hailea, wczesniej mialem szklany. Zobaczylem ze roznica miedzy nowym termometrem a szklanym wynosi 1 stopni. no i zaczelem kombinowac, zeby sprawdzic ktory termometr wskazuje poprawna temperature. Wylaczylem grzalke i oswietlenie, i pomimo ze akwa mam 1,5 msc ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po wylaczeniu grzalki i oswietlenia, temperatura wody a akwa jest wieksza od temperatury w pokoju.

Przez ostatnie 12 godzin oswietlenie jest wylaczone jak rowniez grzalka, jeden termometr wskazuje 25,9 stopnia, drugi 25 stopni, natomiast temperatura w pokoju wynosi 22,7 stopni. Jak to mozliwe??

Pierwsze moje podejrzenie do filtr tetra 1200, dalem do niej prefiltr jak rowniez zmodyfikowalem jej wklady, bo do rzucilem troche ceramiki, dotykajac kubel czuje lekkie ciepło , moze ona podgrzewa wode? moze chodzi nie tak jak powinna przez moje modyfikacje??

Bardzo mmie to zaciekawilo,martwie sie o tetra ze moe nie chodzi poprawnie, nie bede swiecil ani grzal przez nastepne 12 godzin, zobacze czy temperatura wody wyrowna sie z ta w pokoju, hmm. a moze swiececie przez klikanasie godzin tak podgrzalo wode, ale przez 12 godzin po wylaczeniu temperatura wody by sie nie wyrownalo z ta w pokoju?

co o ty m sadziciE?

Opublikowano

Woda ma dużą pojemność cieplną dlatego wyrównywanie temperatury między pomieszczeniem , a akwa trwa tak długo:)

Do tego każde urządzenie elektryczne , a więc także kubełek i filtr wewnętrzny mają pewne straty , które uwidaczniają się między innymi przez emisję ciepła , które podgrzewa ( choć w o wiele mniejszym stopniu , niż grzałka czy światło ) wodę.

Opublikowano

do posiadaczy tetry , czy po dotknieciu kubła( gornej czesci) czujecie lekkie ciepło?

nie wiem czy mam sie martwic, i czy pracuje ona prawidlowo.

wiec sumujac, czy jest mozliwe ze przy wylaczonym oswietleniu i calkowicie wylaczonej grzalce temperatura wody w akwa jest wyzsza o prawie 3 stopnie niz w pokoju, w zimie??

Opublikowano
do posiadaczy tetry , czy po dotknieciu kubła( gornej czesci) czujecie lekkie ciepło?

nie wiem czy mam sie martwic, i czy pracuje ona prawidlowo.

wiec sumujac, czy jest mozliwe ze przy wylaczonym oswietleniu i calkowicie wylaczonej grzalce temperatura wody w akwa jest wyzsza o prawie 3 stopnie niz w pokoju, w zimie??

czytaj post wyzej..

Opublikowano

nie tylko tetra ale i każdy inny kubełek jest ciepły w miejscu w którym znajduje sie silnik.

ja mam eheima i też jest lekko ciepły.

Gdy zacznie być gorący to wtedy się martw że coś się zaciera ale jeżeli to tylko troszkę to spoko.

Opublikowano

w tej chwili minełoo okolo 18 godzin od kiedy przestalem grzac i swiecic, a temperatura w akwa to 25,5 a w pokoju 22,5.

Opublikowano
w tej chwili minełoo okolo 18 godzin od kiedy przestalem grzac i swiecic, a temperatura w akwa to 25,5 a w pokoju 22,5.

No i fajnie i o co chodzi :wink: tak jak koledzy napisali częśc mocy z filtrów idzie w ciepło a woda je pobiera

ja w swoim największym akwa co stoi w biurze grzałke wyjąłem coś z trzy lata temu i przełożyłem gdzie indziej bo i tak sie nie załączała, 720 litrów wody kupa kamieni zabudowane w szafce więc dobrze trzyma ciepło - do tego cos tak koło 80W osprzetu [pompa, głowica i wewnetrzny] tez jak koledzy u góry napisali swoje waty do wody oddaje do tego HQI i swietlówki tez sobie swiecs i grzeja i nawet teraz mam w akwa 26 stopni a grzejniki w pomieszceniu poprzykręcane i to bardzej akwa mi grzeje biuro niż kaloryfer.