Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pewien problem. Otoz wiem ze aby wlozyc kamienie do akwarium nalezy ugotowac tzw zupe kamieniowa :) Mam jednak problem gdyz mam takie kamienie ktore sa dosyc spore i nie da rady wlozyc ich do zadnego garnka. Wymiary najwiekszego to okolo 50x50. Jak mozna inaczej zdezynfekowac te kamienie? Czy wystarczy polac je wrzatkiem przed wlozeniem do zbiornika? Czy sa jakies inne srodki pomocne temu zadaniu?

Posted

Kamienie w wannie juz wyszorowalem. Nie wiem tylko czy to wystarczy. Moze spobuje jeszcze raz je wyszorowac i zalac wrzatkiem. Myslicie ze to wystarczy?

Posted

Pewnie, że wystarczy tylko wyszoruj porządnie jakąś szczotką. Ja je jeszcze potem wrzuciłam do miski, zalałam wrzątkiem i moczyłam przez kilka minut. Potem znowu szorowałam i na końcu opłukałam :wink: Wydaje mi się, że nie są potrzebne jakieś lampy, przecież chodzi o to, żeby kamienie czyste były

Posted
Pewnie, że wystarczy tylko wyszoruj porządnie jakąś szczotką. Ja je jeszcze potem wrzuciłam do miski, zalałam wrzątkiem i moczyłam przez kilka minut. Potem znowu szorowałam i na końcu opłukałam :wink: Wydaje mi się, że nie są potrzebne jakieś lampy, przecież chodzi o to, żeby kamienie czyste były

No niby tak. Ale do poprzedniego akwarium gotowalem kamienie bo byly sporo mniejsze. Wiec spytam znajomego czy pozyczy lampe jak tak to nic nie zaszkodzi (jesli to o taka lampe chodzi) jej uzyc. Jesli nie to zrobie jak radzisz. Zaleje wrzatkiem i jeszcze raz wyszoruje.

Pozdrawiam