Skocz do zawartości

potrzebna pomoc chodzi o <msobo>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc na wstepi wspomne o obsadzie Labeotropheus trewavasae (Maleri) 1+3 i Metriaclima sp. "Msobo"2+3 wszystko w 240 l. parametry wody w normie.

Wracam dziś do domu a tu masakra . Zaczeły sie lac msobo, skutki fatalne samiec młody niewybarwiny pocharatany mocno a samice , które z nim kupiłm nie maja pletw ogonowych i siedza wystraszone w tle. Co mam zrobić ?, odłowić go?, czy zostawic wszystko tak jak jest?

dajcie znac

Opublikowano

ciężo coś tutaj powiedzieć :/

ile czasu masz te ryby ?

w jakim stadium rozwoju są?

czy samice już wcześniej inkubowały?

Opublikowano

samiec wczesniejszy nie mial do czynienia w ogole z samicami swoje gatunku. Nowe msobo <1+3> kupiłem z odlowu,bo nigdy nie mialem szczecia do samic i te nigdy jeszcze nie inkubowały, a ten jeden prawie 2 letni samiec szef zbiornika wciaz u mnie pływał, no i mu teraz odbiło. teraz zauwazyłem ze "tata kulfon" tez został potraktowany.

samiec "nowy" w trakcie wybarwiania dł ok. 7-8 cm samice 5-7cm.

Opublikowano

wyciągnął bym tego samca agresywnego i przełozył bym go do innego akwarium.

Podejrzewam, że alfie postawił się drugi samiec i doszło do zadymy, a jak ten się rozkręcił to poobijał inne ryby.

A skąd przypuszczasz że pozostałe trzy samice to samice?

Opublikowano

napisze tak sa cale pomaranczowe nie maja brudnego nalotu, płetwa grzbietowa jest bez charakterystycznej niebieskiej skazy, płetwy brzuszne sa bardziej jasne niz ciemne, no i nie maja (nawet teraz jak sa zestresowane zadyma) pręgi koło oczu. Dlatego uważm że to samice w 99%

Opublikowano

wyłów agresora.

jeżeli samiec pobity dojdzie do siebie to dla tamtego samca poszukał bym innego miejsca

Opublikowano
Nowe msobo <1+3> kupiłem z odlowu,

No i zonk jak cholera nie będe się rozpisywał bo to cały elaborat, ale do ryb z hodowli i to w dodatku pływających już od dawna w danym zbiorniku dodadnie odłowu = problemy z odłowem

co do rady to w tym przypadku jesli chceszten odłów uratowac to starego samca musisz odłowić tak jak yaro napisał