Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szafka pierwsza klasa :D , konstrukcja naprawdę bogata, bankowo wytrzyma grubo ponad tonę nacisku - blat ma tyle podpór, że na pewno nie obwiśnie. Brakuje mi tylko przestrzałów dla usztywnienia konstrukcji, ale ta tylna "ścianka" pewnie też wytrzyma :wink::mrgreen:

a jak z nóżkami i z wypoziomowaniem?

Opublikowano

Państwo drodzy :D

Gdy czytam Wasze posty , że nie wytrzyma , nieprzespane noce itd. itp. to ....nie wiem co myśleć :mrgreen:

Zakon zakonem , ale nawet te najsurowsze mają swoja regułę, a Wy wyszliście już nawet ponad Jedi :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Opublikowano

3 posty wyżej napisałem że wytrzyma 2 takie akwa... ale wygląda jak qupa, niepraktyczna totalnie i wcale nie tania...

A co do nie przespanych nocy to raczej forma przenośni... Wyobraź sobie, że dorosły człowiek musi być odpowiedzialny. A montowanie tony wody tak jak w moim przypadku na 7 piętrze mieszkalnym plus sklep meblowy pode mną... to nie jest już kwestia wiary, Jedi, Muminków czy moherowych beretów.. a zdrowego rozsądku i świadomości szkód jakie można nie tylko swojej podłodze wyrządzić.

Skoro jedna pralka jest w stanie zalać sąsiadowi całą łazienkę, narobić zacieków i szkód na minimum 1k pln to wole nie myśleć co jest w stanie zrobić tona wody w salonie....

Opublikowano

Panowie dziękuję wam za wypowiedzi te dobre i te złe (to była tylko szafka), fakt "trochę" mnie to kosztowało i naprawdę jak czytałem pozytywne posty na ten temat to miałem nadzieję ze coś z tego wyjdzie po prostu żal mi było kasy i czasu.

Dzisiaj z pełną świadomością przyznaje że macie rację i nie będę się upierał przy swoim. To faktycznie nie wytrzyma przekonał mnie fakt że ta szafka nadal pracuje i może to zabrzmi teraz głupio ale z jednej strony wszystko mi siadło o dokładnie 3mm, a na środku zrobił się 5mm dołek.

Udało mi się odzyskać wszystkie płyty więc straty będą niewielkie. A jutro przyjeżdża kolega który pospawa mi stelaż (Misyo dokładnie taki jak masz ty).

Jeszcze raz chciałem wam podziękować za opinię na ten temat teraz wiem że będę spał spokojnie tak jak "barian".

Cały artykuł jak powstawał ten baniak będzie na stronie serwisu.

PS. Mówi się że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło (chyba baniak będzie szerszy o 10cm) :mrgreen:

I wiem że będę na tym forum mistrzem na temat jak robić by było źle :oops: ale na pewno się poprawię i takich błędów już nie będzie.

Opublikowano

I wiem że będę na tym forum mistrzem na temat jak robić by było źle :oops: ale na pewno się poprawię i takich błędów już nie będzie.

szafka w cale nie jest zła. bez problemów wytrzymałaby ci to akwa. Ja sam mam stelaż drewniany, na nim akwa 450l i jest dobrze. Stelaż, który ty zrobiłeś, jest o wiele wytrzymalszy od kupnych szfek.........szkoda twojej pracy.

wcześniej pytałem, jakie rozwiązani masz odnośnie nóżek i wypoziomowania.............przemyślane nóżki i wypoziomowanie zapobiegłoby przed powstaniem dołka i opadnięciem o te 3mm.

..........jeszcze nic straconego.............ale to TY decydujesz.

pzdr.

Opublikowano

Z tego co zrozumiałem to te 3mm to siadła pod własnym ciężarem.. bo szkło chyba z wodą na nim jeszcze nie stoi?

Nóżki? Wypoziomowanie? Wszystko oki.. ale na szczęście szulo podjął właściwą "djecezje" :P

Pochwal się jak już stelaż będziesz miał. Jak już go pospawasz to proponuje wyjść z nim na balkon, założyć na wiertarkę końcówkę z twardym metalowym drutem i oszlifować całość z grubsza. Następnie Hammeright czy jak to się piszę i masz stelaż na wieki.

Opublikowano

szafka w cale nie jest zła. bez problemów wytrzymałaby ci to akwa. Ja sam mam stelaż drewniany, na nim akwa 450l i jest dobrze. Stelaż, który ty zrobiłeś, jest o wiele wytrzymalszy od kupnych szfek.........szkoda twojej pracy.

Stary 450l to nie prawie 1000l, a gdzie piach i skały :twisted:

To ogromna masa!!

Opublikowano

Stary 450l to nie prawie 1000l, a gdzie piach i skały :twisted:

To ogromna masa!!

Andrew tak gwoli ścisłości akwa 972l brutto , czyli ok 901l netto objętości.

Licząc , że słup wody będzie wynosił 54 cm daje nam to już tylko ok 840l objętości netto.

Jeśli da do tego baniaka warstwę średnio 5cm piasku da to nam już tylko ok 761l objętości netto.

Jeśli do tego wsadzi jeszcze z 60kg , kamienia to zostanie już ok. 680l objętości na samą wodę :D

Gdzie więc masz zamiar wsadzić te 1000l wody :?: :mrgreen:

Opublikowano

No i nacisk punktowy takiego ciężaru rozkłada się na więcej m2 niż w przypadku 450, więc wcale aż takiej różnicy nie ma.