Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Eheim 2215 + prefiltr, w środku keramzyt - hula bez problemów, parametry wody w normie a mówili że nie wystarczy do Malawi.

Ale to jest 2215 nie 2217 :D

Miałem 2215 i testowałem na nim prefiltr. Czy różnica w tych filtrach polega na tym że, ten może, a drugi nie ? Przecież to ta sama konstrukcja tylko większa pojemność i przepływ. Technicznie biorąc nie powinno być znaczenia jaki model, jeżeli poprawnie i adekwatnie zamontowany jest prefiltr, to grać musi :!: Przypominam że mój prefiltr narurowy też miał się nie sprawdzić, a jest zupelnie odwrotnie. Przez zielono-przeźroczystą obudowę filtra widzę czystość w filterku, kiedyś było inaczej...

Powiem Ci tak , może żadna różnica , ale .... to jednak inny filtr :!:

A co do tego , że musi... to wiesz , mus to się .... jak mawiają w moich stronach :wink:

Więc jeśli nie miałeś do czynienia z tym filtrem , to nie chcę być niegrzeczny , ale ... nie wiesz o czym mówisz , to tak bez urazy :D

Opublikowano

Ok ! Nie widzę problemu. Ja spokojnie radzę sobie takimi problemami, więc może mam szczęście :lol: ... chyba puszczę totolotka ... :lol: Pozdrawiam.

P.S.

Te filtry Eheim 2213, 2215, 2217 są proste jak "budowa cepa" , więc dlatego jestem pewny co piszę ...

Opublikowano
Ja mam 2213 mam założoną na samym dole gombkę na samym dole kubła...i gombke od fan ! na wlocie i dobrze działa.....

w kwestii formalnej, bo dużo zniosę ale nie to :P

gąbkę piszemy przez A z kreseczką :P

tylko się nie obrażaj przypadkiem :lol:

Opublikowano

Juz ktoś pisał wszystkie filtry 22.. mają tą samą konstrukcję tylko różne pojemności i moc pompy, więc bez sensu jest twierdzenie że akurat w 2217 prefiltr się nie sprawdzi (chyba że to jakiś wyjątkowy przypadek albo eheim dał inna gorszą pompę do tego wybranego modelu w co wątpię).

Mam też te dwie gąbki grubsza (zielona) na dolnym ruszcie, cieńsza (czarna właściwie to coś w rodzaju filcu) przed górnym rusztem. Mam dylemat z ich usunięciem bo pomimo prefiltra jednak syfek się na nich osadza.

Opublikowano
Ja mam 2213 mam założoną na samym dole gombkę na samym dole kubła...i gombke od fan ! na wlocie i dobrze działa.....

w kwestii formalnej, bo dużo zniosę ale nie to :P

gąbkę piszemy przez A z kreseczką :P

tylko się nie obrażaj przypadkiem :lol:

No to już teraz wiem czemu mi błąd wyskakiwał :) hehe dzięki :mrgreen:

Opublikowano

Drodzy Państwo :D

Ale wszyscy nadal gdybacie , macie pewność itd.

Ja miałem ten filtr , Pekael ma ten filtr i mamy podobne spostrzeżenia.

Dlaczego więc piszecie o 2215 , lub 2213?

Może mimo prawie identycznej budowy , jakiś szczególik jest inny i tyle :D

Karold , nie podałeś linki do prefiltrów dedykowanych dla 2217 , w ogóle to nie są prefiltry dla serii Clasic tylko Profesional.

Wpisywałem w Google hasło: "prefiltr do eheim 2217" i nie wyskoczyła , żadna jednoznaczna odpowiedź:)

Może jest tak jak pisze Pekael, może nie trzeba tych prefiltrów? :D

Opublikowano
Może jest tak jak pisze Pekael, może nie trzeba tych prefiltrów? :D

Na pewno nie jest niezbędny, po prostu oszczędza nam kłopotu z czyszczeniem kubła. Przez długi czas nie miałem prefiltra i było ok ale z pre jestem bardziej zadowolony. :)

Opublikowano

Labeo , ja też używałem prefiltra , ale musiałem go wywalić z przyczyn opisanych wcześniej.

Później przesiadłem się na CP500 i tam znowu bez prefiltra ani rusz , bo filtr zapychał się niemiłosiernie.

Dlatego jestem przeciwny takim uogólnieniom :D

Opublikowano

A może jest coś na rzeczy jesli chodzi o silniki? Wszystkie filtry 22.. mają tą samą konstrukcję, ale różnią się wydajnościami - mają inne silniki. Pamiętam cos tam ze szkoły odnośnie tłumienia strumienia wody na wlocie i być może silniki w 2217 mają taką charakterystykę - stosunkowo niewielkie tłumienie na wlocie (np. lekko zapchany prefiltr) powoduje gwałtowny spadek wydajności? Ja nawet nie wiem czy to lepiej czy gorzej, moge natomiast stwierdzić, mój 2217 pracuje od bodaj 6-7 lat bez zastrzeżeń co do głośności i parametrów wody i jest czyszczony na Wielkanoc i Boże Narodzenie (średnio raz na pół roku 8) )

W każdym razie skoro Daniel ma podobne spostrzeżenia do moich , to chyba trzeba ostrożnie z tym udoskonalaniem 2217 i jak Daniel radzi nie uogólniać , że kubełek musi miec prefiltr i już. Jak ktos ma ochotę poeksperymentować z 2217 - to lepiej niech na dłużej nie wyjeżdża :wink: , a spostrzeżeniami niech sie podzieli na forum.