Skocz do zawartości

Mlode rybki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mlode P.Red-red, P.Demasoni oraz L. sp. "Hongi" (2-3cm) Moje pytanei brzmi czy mozna , albo raczej czym karmic mlode zeby bylo im lepjej??:) (glupie pytanie-niewazne), posiadam pokarmy Tropicala Spiruline 36. Malawi, i ze 4 pokarmy dla pielegnic(glownie oparte na glonach,skorupiakach itp), ale czy tak mlodym rybkom mozna poddawac cos extra ,cos specjalnie dla mlodziezy?? W przyszlosci mam zamiar dokupic jeszcze kilka pokarmow suchych i rzecz jasna jakies miesko dla dodatku...

Ale co teraz, czy macie jakies diety dla mlodych ryb?? :arrow::idea: :?:

Opublikowano

Poza skruszonymi pokarmami dla ryb dorosłych możesz podawać mrożonego cyklopa, moinę ewentualnie szatkować większe żyjątka ( osobiście nie lubie się w to bawić ale kolega z powodzeniem skarmiał posiekaną artemią i wodzeniem ). Jezeli chcesz coś ekstra to polecam żywe larwy jak i dorosłą artemie. Kuweta lub jakiś płaski przestrzenny pojemnik, niejodowana lub specjalna sól, temp pokojowa, natleniacz, woda i produkcja gotowa. Świeżo wyklute larwy nadaja sie tylko dla najmłodszych pysiaków, dla 2-3 cm rybek pokarm musi urosnąć i wtedy trzeba mieć jeszcze pokarm dla larw artemii. Duzo zabawy ale pokarm jest naprawde przedni. Nie wiem tylko czy w Polsce są już dostępne pokarmy dla artemii. Świeżo wypuszczone pysie karmię żywą artemią w pierwszym miesiącu ich życia w hodowlę dorosłej artemii bawię sie sporadycznie.

Opublikowano

Kiedys kupowalem zywe larwy( takie w fioliowej torebce, nie chce mi sie bawic we wlasna hodowle :wink: ) lae wyczytalem gdzies, ze to ponoc niezdrowe(w wodzie przenosi sie straszny syf...) wiec zaprzestalem karmienia zywymi larwami i korzystam tylko z "dobrych" mrozonek... Wlasnie druga sprawa, czy mam moczyc granulat i platki zanim podam je ryba(tak aby napecznial) :?: